“Hallo? Joehoe?! Luister eens!” Ben jij ook altijd en eeuwig aan het strijden om de aandacht van je kind? Grote kans dat je geneigd bent steeds harder te praten. Dat terwijl je eigenlijk iets anders zou moeten doen, volgens déze expert. Zij deelt de gouden tip om je kind naar je te laten luisteren.
Lees verder onder de advertentie
Samantha Day is een specialist in kindergedrag en kinderslaapcoach. Zij heeft een speciale techniek in de vingers om je kind in no time naar je te laten luisteren. Ze vertelt erover in een video op TikTok. “Word jij er ook zo moe van? Heel de dag je stem verheffen tegen je kinderen? Continu herhalen wat je van ze vraagt?” Voor veel ouders blijkt dat ontzettend herkenbaar.
Lees verder onder de advertentie
Waarom luistert je kind niet?
“Het maakt niet uit wat we zeggen, hoe vaak we het zeggen en hoe boos we worden: ze willen maar niet luisteren. Waarom niet? Dat noemen we gedragsroutine”, legt Samantha uit. Ze vertelt dat kinderen zo gewend raken aan het geschreeuw van hun ouders, dat ze het niet eens meer horen. “Je stemgeluid is ruis voor ze.”
Lees verder onder de advertentie
De gouden tip
Moeilijk om te horen misschien, maar Samantha vertelt wel hoe je uit deze situatie komt. “De enige manier om van deze gedragsroutine af te komen, is door een nieuwe te creëren.” De gouden tip heeft volgens de specialist alles te maken met fluisteren. “Ik weet het, het klinkt gek, maar als jouw kind gewend is aan geschreeuw, gaat dit werken. De volgende keer dat je iets van je kind wil, ga je op zijn niveau zitten, kijk je hem in de ogen en fluister je het. Hij zal gegarandeerd aandachtig naar je luisteren.”
Lees verder onder de advertentie
Reacties
De reacties bij de video liegen er niet om. Voor veel ouders werkt het: “Ik heb het geprobeerd, en het werkt! Beste tip ooit. Ik was doodmoe, maar dit geeft hoop”, wordt er geschreven. Ook laten moeders massaal weten hoe herkenbaar de situatie is: “Ik vind het moeilijk om mijn stem niet te verheffen als ik zo gefrustreerd ben. Het is zó pittig af en toe.” Samantha schrijft: “Ik begrijp je, dat is hartstikke normaal. Je zit op zo’n moment hoog in je emoties. Wij ouders zijn nou eenmaal niet perfect. Probeer het fluisteren eens, het gaat je vast helpen.”
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.