Ouders zijn een kei in opscheppen over wat hun baby van net een paar maanden allemaal wel niet kan. Dat kan soms enige onzekerheid opleveren bij andere ouders, die waarvan de baby de grove motoriek nog niet zo beheerst.
Lees verder onder de advertentie
Elk kind is namelijk anders, dus ook wat betreft de grof motorische ontwikkeling. Het ene kind beheerst sommige vaardigheden sneller dan andere vaardigheden. Er kan dus best een verschil zitten in wat het ene kind of het andere kind kan, ondanks dezelfde leeftijd. Toch zijn er wel mijlpalen te zien per leeftijd. We zetten daarom de grove motoriek van kinderen per leeftijd in een handig overzicht, als leidraad natuurlijk.
Lees verder onder de advertentie
Grof motorische ontwikkeling tot 1 jaar
We zetten per leeftijd de grove motoriek van een baby tot een jaar op een rij:
1 maand oud: je baby tilt het hoofdje op
4 maanden oud: je baby rolt van buik naar rug
5 maanden oud: je baby rol van rug naar buik
6 maanden oud: je baby kan zitten met steun
8 maanden oud: je baby gaat zelf zitten en kruipen
9 maanden oud: je baby trekt zichzelf op en/of gaat staan
Er is een jaar voorbij en je baby heeft je al heel wat vaardigheden laten zien. De grove motoriek van kinderen ontwikkelt zich alleen maar verder vanaf 1-jarige leeftijd:
1,5 tot 2 jaar oud: je kind kan zelf in een laag stoeltje gaan zitten, klimmen op de trap met de leuning, een bal vooruit schoppen, rennen
2,5 tot 3 jaar oud: je kind kan met twee voeten van de vloer springen, op een driewieler fietsen, een bal bovenhands gooien, even op een been staan.
3,5 tot 4 jaar oud: je kind kan een paar keer hinkelen, een paar keer met twee benen tegelijk naar voren springen, een koprol maken, een ballon een paar keer hooghouden.
5 jaar oud: je kind kan tien seconden op een been staan, huppelen, klimmen in een recht klimrek in de gymzaal, een grote bal laten stuiteren en vangen.
6 jaar oud: je kind kan over een balk van tien centimeter lopen, fietsen, vijftien keer stuiteren met een bal, tien keer hinkelen op het niet-voorkeursbeen.
7 jaar oud: je kind kan dertig seconden op een been staan, over een balk van zeven centimeter lopen, negen meter hinkelen, een koprol maken op een verhoogd vlak, een grote bal stuiteren met de niet-voorkeurshand.
In de puberteit kan de motoriek van je kind juist weer wat onhandig of slungelig ogen. Dit komt doordat je kind groeit in de lengte en even moet wennen aan de nieuwe lengte (van de ledematen). Na een tijdje herstelt zich dit weer.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.