Hand-, voet- en mondziekte heerst op de opvang: wat is het en hoe behandel je het?

hand voet en mondziekte wat is het behandel Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Het heerst op de opvang: hand-, voet en mondziekte. Heeft je kind pijnlijke blaasjes in de mond en rode vlekjes op handen en voeten? Dan zou ‘ie zomaar besmet kunnen zijn. Dit is niet ernstig, maar kan wel heel vervelend zijn. Wij zetten alle feiten op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Wat is de hand-voet-mondziekte?

De ziekte komt regelmatig voor in ons land en wordt overgedragen door een virus. Het is erg besmettelijk. Iemand die de hand-voet-mondziekte heeft, kan vanaf drie tot zeven dagen vóór dat de klachten beginnen, een ander besmetten – maar ook nog weken tot maanden daarna.

Lees verder onder de advertentie

Het virus zit in de keel en wordt verspreid bij hoesten en niezen. Ademt iemand anders die druppeltjes in, dan wordt die persoon ook besmet met de hand-voet-mondziekte. Je kunt een ander ook besmetten via je handen. Na een toiletbezoek kan het virus bijvoorbeeld op de wc-bril of de kraan zitten, maar je kunt het ook overdragen via speelgoed van je kinderen, bestek en eten.

Iedereen kan de hand-voet-mondziekte oplopen. Mensen die met baby’s werken en kinderen hebben meer kans om ziek te worden. Heb je de ziekte al eens gehad, dan kan je helaas opnieuw de klos zijn.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn de symptomen?

Niet iedereen die de hand-voet-mondziekte heeft, krijgt klachten. Houd je kind goed in de gaten als hij last heeft van één van de volgende symptomen:

– lichte koorts
– misselijkheid
– buikpijn
– overgeven
– keelpijn

Dit zijn griepachtige verschijnselen, dus er hoeft niet meteen sprake te zijn van de hand-voet-mondziekte. Maar als je kind vervolgens in korte tijd één van de volgende klachten krijgt, moet je alert zijn:

Lees verder onder de advertentie

– blaasjes in en rond zijn mond
– rode vlekjes op zijn handen en voeten (van een paar tot wel honderd stuks)
– huiduitslag op de billen

 

Lees ook:
Longontsteking bij kinderen: de symptomen en behandeling >

 

Hoe behandel je hand-voet-mondziekte?

De hand-voet-mondziekte is vervelend, maar gelukkig niet ernstig. Het gaat vanzelf over. Meestal verdwijnen de blaasjes in de mond na een week. Als ze erg pijnlijk zijn en eten en drinken moeilijk maken, ga dan met je kind naar de huisarts.

Lees verder onder de advertentie

Als je kind de hand-voet-mondziekte heeft en zich op zich goed voelt, kan hij gewoon naar school. De ziekte is al besmettelijk voordat iemand klachten krijgt. Het heeft dus geen zin om thuis te blijven om te voorkomen dat hij andere kinderen besmet. Breng natuurlijk wel de leerkracht op de hoogte, zodat andere ouders geïnformeerd kunnen worden en extra alert kunnen zijn bij hun eigen kind.

 

Is het te voorkomen?

Dat is lastig, want er zijn geen medicijnen en er bestaat geen inenting die de ziekte voorkomt. Wel kun je zelf een aantal maatregelen nemen:

  • was jouw handen en die van je kind met water en zeep na elk toiletbezoek, voordat je eten en drinken klaarmaakt, na het schoonmaken, na het aaien van dieren en na het hoesten, niezen of snuiten van de neus
  • gebruik bij verkoudheid een papieren zakdoek of nies of hoest in de elleboog
  • houd de nagels van je kind kort
  • laat iemand die ziek is een eigen tandenborstel, washand en handdoek gebruiken
  • maak speelgoed dat je kind in zijn mond neemt, dagelijks schoon
  • ventileer je huis goed door ramen en deuren op een kier te laten

Bron: RIVM

 

 

 

 

Meest bekeken