Van uren dutten tot kleine hazeslaapjes: des te ouder je baby wordt, des te vaker hij wakker is. Maar hoelang is hij gemiddeld wakker en hoe kunnen die wakkertijden je helpen bij het aanleren van een goed slaapritme? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
In de eerste periode na de geboorte bestaat de dag voor je baby voor het grootste deel uit slapen. Zo’n tien tot 23 uur per dag is hij in dromenland. Dit gebeurt niet in één stuk door, maar in blokken. Veel baby’s slapen in het begin maar kleine beetjes en worden dan weer wakker: tijd voor een voeding of een schone luier. Ook ’s nachts gaat dit ‘vrolijk’ zo door. Je baby heeft in het begin namelijk nog geen dag- en nachtritme.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de wakkertijden?
De tijd dat je kind tussen zijn slaapjes door wakker is, noem je de wakkertijd. Hoelang dit duurt, verschilt per leeftijd. Als je kind rond de uitgerekende datum is geboren kun je dit schema aanhouden als leidraad:
Lees verder onder de advertentie
0 tot 2 weken 30-45 minuten
3 tot 6 weken 45-60 minuten
7 tot 12 weken 60-75 minuten
3 tot 5 maanden 1,5 uur
Des te ouder je baby wordt, des te langer hij dus tussen zijn slaapjes door wakker is. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat geen kind hetzelfde is; misschien is jouw kind langer wakker of slaapt hij juist meer.
Zodra je de wakkertijden van je kind enigszins door hebt, weet je wanneer het tijd is om hem weer in bed te leggen voor het volgende slaapje. Verder kun je ook letten op de vermoeidheidssignalen die hij afgeeft. Denk aan gapen, rode wangen en in zijn ogen wrijven. Maar het kan ook zijn dat hij begint te jengelen of erg druk gaat doen.
Het is verstandig om je kind bij dit soort signalen meteen in bed te leggen. Des te langer hij wakker blijft, des te groter de kans dat hij weer over zijn vermoeidheid heen gaat en niet meer in slaap valt. Leg je kind altijd in bed en niet in de box of op de grond. Doe dit ook altijd als hij nog wakker is en niet al half in dromenland. Zo leert hij dat hij in zijn eigen bed in slaap moet vallen.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.