Van uren dutten tot kleine hazeslaapjes: des te ouder je baby wordt, des te vaker hij wakker is. Maar hoelang is hij gemiddeld wakker en hoe kunnen die wakkertijden je helpen bij het aanleren van een goed slaapritme? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
In de eerste periode na de geboorte bestaat de dag voor je baby voor het grootste deel uit slapen. Zo’n tien tot 23 uur per dag is hij in dromenland. Dit gebeurt niet in één stuk door, maar in blokken. Veel baby’s slapen in het begin maar kleine beetjes en worden dan weer wakker: tijd voor een voeding of een schone luier. Ook ’s nachts gaat dit ‘vrolijk’ zo door. Je baby heeft in het begin namelijk nog geen dag- en nachtritme.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de wakkertijden?
De tijd dat je kind tussen zijn slaapjes door wakker is, noem je de wakkertijd. Hoelang dit duurt, verschilt per leeftijd. Als je kind rond de uitgerekende datum is geboren kun je dit schema aanhouden als leidraad:
0 tot 2 weken 30-45 minuten
3 tot 6 weken 45-60 minuten
7 tot 12 weken 60-75 minuten
3 tot 5 maanden 1,5 uur
Des te ouder je baby wordt, des te langer hij dus tussen zijn slaapjes door wakker is. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat geen kind hetzelfde is; misschien is jouw kind langer wakker of slaapt hij juist meer.
Zodra je de wakkertijden van je kind enigszins door hebt, weet je wanneer het tijd is om hem weer in bed te leggen voor het volgende slaapje. Verder kun je ook letten op de vermoeidheidssignalen die hij afgeeft. Denk aan gapen, rode wangen en in zijn ogen wrijven. Maar het kan ook zijn dat hij begint te jengelen of erg druk gaat doen.
Het is verstandig om je kind bij dit soort signalen meteen in bed te leggen. Des te langer hij wakker blijft, des te groter de kans dat hij weer over zijn vermoeidheid heen gaat en niet meer in slaap valt. Leg je kind altijd in bed en niet in de box of op de grond. Doe dit ook altijd als hij nog wakker is en niet al half in dromenland. Zo leert hij dat hij in zijn eigen bed in slaap moet vallen.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag