Na de geboorte ziet een baby alles wazig en nog geen kleur. Maar vanaf wanneer verandert dat en wat ziet een baby dan? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Leuk om te weten: rond de 26 weken zwangerschap doet een baby langzaam z’n oogjes open. Daarna gaan de pupillen steeds beter werken. Veel is er in de baarmoeder natuurlijk niet te zien, maar je baby kan wel licht en donker onderscheiden. Dus als jij met je buik in de zon gaat liggen, ziet-ie wel een lichte gloed.
Lees verder onder de advertentie
Pasgeboren
Een pasgeboren baby ziet bijna niets. Kleuren kan-ie amper onderscheiden en ook details zijn niet te zien. Wel zijn contrasten als zwart en wit duidelijk. Het coördineren van de ogen gaat nog moeizaam, dus het is niet gek als je baby af en toe wat scheel kijkt. Dat verdwijnt meestal na ongeveer drie maanden.
Lees verder onder de advertentie
Maand 1
Je baby weet nog niet precies hoe jij eruitziet, maar hij vindt jouw haargrens wel interessant, want die heeft een scherp contrast. Contouren worden langzaam maar zeker duidelijk en ook de eerste kleuren (vooral rood en groen) zijn nu beter te zien. Andere kleuren, zoals blauw – dat eerst vooral zwartachtig blijft – en geel, komen later.
Lees verder onder de advertentie
Maand 2
Je baby heeft inmiddels veel kunnen oefenen met kijken en ziet daardoor al veel beter. Je haargrens is nu niet meer zo interessant, maar je ogen zijn des te leuker. Tot een maand of zeven ziet een baby het beste op zijn eigen armlengte. Niet gek dat hij vooral op jouw gezicht, borsten en zijn eigen handjes gefocust is.
Lees verder onder de advertentie
Maand 3
Als baby’s drie maanden zijn, kunnen ze symmetrisch alle hoeken van een voorwerp zien. Het onderscheiden van kleurtjes gaat je baby ook steeds gemakkelijker af. Je maakt ‘m dan ook het meest gelukkig met felgekleurd speelgoed. Ook het coördineren van de ogen gaat steeds beter: je baby kan zich steeds meer focussen op één punt.
Rond de vierde maand gaan baby’s diepte zien. Hierdoor kan je baby nieuwsgierig worden naar dingen die je ‘m voorhoudt en hiernaar grijpen. Ook kan hij in deze periode een object blijven volgen zonder z’n hoofdje te bewegen. Tussen de drie en vier maanden herkent een baby meer kleuren en gedetailleerde patronen.
Maand 5 en maand 6
Kinderen stoppen in deze fase van alles en nog wat in hun mond. Want hoewel het zicht nog niet optimaal is, kunnen ze wel al sneller bewegende dingen volgen. Met als gevolg een betere oog-handcoördinatie. Een baby van vijf mensen herkent niet alleen felle kleuren, maar ook zachtere kleuren. De visus, een maatstaf voor het gezichtsvermogen, is ongeveer 0.80. Ter vergelijking: dat van een volwassene is 1.00. Bijna hetzelfde, dus!
Maand 7 en later
Vanaf de zevende maand ziet een baby iets aan de andere kant van de kamer. Toch is het zicht van dichtbij nog steeds beter dan veraf. Als ze ongeveer één jaar zijn, is het zicht optimaal. Behalve dan dat ze moeilijk kunnen inschatten hoe hard een fietser aan komt fietsen, bijvoorbeeld. Pas rond een jaar of zeven is ook dit beter ontwikkeld. Als je het gevoel hebt dat er iets in de ontwikkeling van het gezichtsvermogen niet goed gaat, is het altijd slim om aan de bel te trekken. Hoe eerder je hulp inschakelt, hoe eerder een eventueel probleem verholpen kan worden.
Benieuwd wat je baby nu écht per maand ziet? Deze animatie geeft een duidelijk beeld.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.