Heeft je kind astma? Dan kan de online zorg ‘Luchtbrug’ een hele verademing zijn. 5 Redenen waarom deze persoonlijke tool voor astmatische kinderen zo handig is.
Lees verder onder de advertentie
Minder ziekenhuisbezoeken, maar meer zorg. Via Luchtbrug staat je kind continu onder controle van de behandelend arts, maar hoeft hij minder vaak naar de periodieke controles in het ziekenhuis. Gaat het even minder goed? Dan stuur je gemakkelijk een berichtje naar het behandelteam. Meer tijd voor leuke dingen dus, en minder schoolverzuim door vervelende ziekenhuisbezoeken. Iedereen kan er gebruik van maken, zolang het ziekenhuis en de behandelend arts zijn aangesloten bij Luchtbrug.
Beter afgestelde medicatie. Continu online vinger aan de pols bij je kind, betekent nauwkeurig afgestelde medicatie. Pasten jullie de pufjes of pillen eerder misschien aan na een bezoek aan het ziekenhuis; nu kan de arts op elk moment de medicatie en dosering wijzigen, doordat hij altijd op de hoogste is van de gesteldheid van je kind. En: iedereen kan meekijken, als je wilt. Dus ook de huisarts, leerkracht – of zelfs oma, mocht er een logeerpartijtje op de planning staan.
De dokter is makkelijk bereikbaar. Hoezo, vier keer per jaar naar het ziekenhuis om de dokter te spreken? Bij vragen stuur je gewoon een appje naar het astmateam in het ziekenhuis. Of de dokter jou, als daar een reden voor is.
Duidelijk inzicht in het beloop van de astma. Voor de arts, voor jou, én voor je kind. Het beloop van zijn astma kun je online inkijken, evenals het individuele behandelplan. Daarin staat informatie over de medicatie, doelen en een actieplan in geval van klachten.
Altijd zorg bij de hand via de bijbehorende app ‘Astmaatje’. Handig voor jou als ouder om informatie bij te houden. En voor kinderen van twaalf tot achttien jaar, is het mogelijk zélf inzicht te krijgen in het beloop van hun astma. De gratis app ‘Astmaatje’ stuurt een herinnering wanneer het weer tijd is om de Astma Controle Test (ACT) in te vullen. Daar komt vervolgens een grafiek uit, die duidelijk maakt hoe de astma van je kind ervoor staat, en of het nodig is om meer, of juist minder medicijnen te gebruiken. Wordt je kind dus nog zelfstandig van ook, én hij leert zijn astma beter begrijpen. Ook handig: het is meteen een mooi document om spreekbeurten en werkstukken op te baseren.
‘Astmaatje’ is gratis te downloaden, en geschikt voor Android en iOS.
*: Luchtbrug is ontwikkeld in het Radboudumc.
Zinnige zorg
VGZ zet zich al jaren in voor zinnige zorg: initiatieven die de zorg beter maken voor patiënten. Het online astmazorg programma Luchtbrug is daar een mooi voorbeeld van, hier lees je meer over de verschillende initiatieven.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?