Grote kans dat je zelf ook geen idee hebt waarom je na de bevalling om de haverklap moet huilen. Je hebt toch een wolk van een baby in je armen liggen? Geen zorgen: die kraamtranen zijn heel normaal en gaan meestal vanzelf weer over.
Lees verder onder de advertentie
Een bevalling is topsport. Misschien is het allemaal heel voorspoedig gegaan of heb je juist urenlang dubbel gelegen van de pijn. Feit is dat je naderhand behoorlijk moe bent en misschien wel een beetje in de war. Want ‘ineens’ heb je dat kleine wonder dat negen maanden lang in je buik zat, op je borst liggen. Het is dus helemaal niet zo gek als het je allemaal even te veel wordt.
Lees verder onder de advertentie
Babyblues
Bijna iedere vrouw die net bevallen is, ervaart zo’n periode waarin ze zich wat minder happy voelt. Het komt vooral in de eerste twee weken na de bevalling voor en meestal beginnen de eerste tranen al na twee of drie dagen te stromen.
Lees verder onder de advertentie
Voor een buitenstaander kan dat gek zijn: de kleine is geboren en alles gaat goed met hem, dus waarom zo emotioneel? Simpel: blame it on the hormones. Na de bevalling verandert er hormonaal veel in je lichaam. Tel daarbij op dat je een baby in huis hebt en ’s nachts minder goed slaapt en je begrijpt waar de babyblues, zoals kraamtranen ook wel genoemd worden, vandaan komen.
Niet iedere moeder reageert hetzelfde op deze emoties. De één laat een paar tranen en is een dag later weer het zonnetje in huis, de ander kan dagenlang huilen om de kleinste dingen.
In het algemeen zijn er wel een aantal dingen waaraan je de kraamtranen kunt herkennen:
Meestal huil je zonder dat er een reden voor is
Je voelt je onrustig en nerveus
Je slaapt slecht
Je hebt negatieve gedachten
Je hebt last van stemmingswisselingen
Je kan het gevoel hebben dat de zorg voor je baby een te grote verantwoordelijkheid is
Hoelang duurt het?
Meestal duurt de babyblues maar een aantal dagen en soms een paar weken. Als je hormonen na een tijdje weer tot rust gekomen zijn, gaan je stemmingswisselingen vanzelf weer over. Geen reden tot zorgen dus, ook niet voor je partner.
Blijf je je na de bevalling echter somber voelen en gaan die negatieve gevoelens niet weg? Dan zou het kunnen zijn dat je een postnatale depressie ontwikkelt. Schaam je daar niet voor en maak je gevoelens bespreekbaar. Overleg met je partner, huisarts en verloskundige: zij zijn er om je te helpen.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.