Een loopoor is een kwaal die vooral bij kinderen voorkomt. Maar wat is het precies? Hoe ontstaat het? En nog belangrijker: wat kun je ertegen doen? Wij zetten het voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een loopoor?
Bij een loopoor komt er vanuit het middenoor (ontstekings)vocht uit het oor van je kind. Dit kan aan één of beide kanten zijn. Vaak wordt het veroorzaakt door een middenoorontsteking als gevolg van een verkoudheid, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Het plaatsen van buisjes, bijvoorbeeld. Of een ontsteking van de uitwendige gehoorgang als gevolg van eczeem in het oor.
Lees verder onder de advertentie
Middenoorontsteking
Heeft jouw kind een middenoorontsteking? Dan zijn er via de buis van Eustachius bacteriën of een virus in het middenoor terechtgekomen, met als gevolg dat de boel kan gaan ontsteken en dicht komt te zitten. De bacteriën en het vocht kunnen geen kant op, waardoor er druk op het trommelvlies komt te staan. Als de druk te hoog wordt, kan er een scheurtje of gaatje in het trommelvlies komen. Hierdoor loopt het ontstekingsvocht naar buiten.
Lees verder onder de advertentie
Feit: kinderen hebben meer kans op een middenooronsteking, omdat de buis van Eustachius korter is. Bovendien lopen kinderen vaker infecties op dan volwassenen.
Je kind kan verkouden zijn (of is net verkouden geweest)
In geval van eczeem kan je kind jeuk hebben in het oor
Wat kun je doen?
Een loopoor is helaas moeilijk te voorkomen (bijna acht op de tien kinderen krijgt voor het derde jaar wel een keer een middenoorontsteking) maar gelukkig geneest het meestal vanzelf. Duurt het langer dan een week? Dan kan de huisarts antibiotica of oordruppels geven. Verder belangrijk om rekening mee te houden:
Lees verder onder de advertentie
Laat je kind niet zwemmen met een loopoor
Stop geen watjes in het oor
Gebruik geen wattenstaafjes om het vocht te verwijderen, daarmee kun je het trommelvlies beschadigen
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.