Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Keelontsteking is een pijnlijke kwaal die vooral ’s winters de kop opsteekt. Maar hoe herken je het? En hoe zorg je ervoor dat je kind snel opknapt? Kek Mama zocht het voor je uit.
De meest voorkomende oorzaak van een keelontsteking is een verkoudheidsvirus. Het slijmvlies in de wang van de keel (en soms ook de amandelen) is dan ontstoken en slikken of praten kan pijn doen. Vaak gaat zo’n ontsteking gepaard met een flinke verkoudheid.
Meer symptomen van een keelontsteking zijn:
Lees ook
Dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >
In principe schrijft de huisarts geen medicijnen voor, maar natuurlijk kun je wel altijd paracetamol (bij jonge kinderen in zetpilvorm) geven. Op de verpakking staat welke dosering je moet toepassen. Pas wel op met keelpastilles of zuigtabletten, want soms zitten daar pijnstillende stoffen in die niet geschikt zijn voor kinderen. Meestal wil een dropje of waterijsje dan ook helpen. Verder is het belangrijk dat je kind voldoende rust neemt, genoeg drinkt en bij koorts niet te warm gekleed is.
Keelontsteking is besmettelijk, dus probeer als je kind ziek is voor een goede hygiëne te zorgen.
Heeft je kind langer dan tien dagen klachten? Of klinkt hij benauwd, heeft hij langer dan drie dagen hoge koorts, huiduitslag of drinkt hij te weinig? Neem dan altijd even contact op met de huisarts.
Bron: Gezondheidsnet / OvN
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >