Trekt jouw kind op een varende boot spierwit weg of houdt-ie niets binnen? Grote kans dat hij zeeziek is. Best lastig, helemaal als de zon straks weer volop schijnt en je met het gezin een tocht op het water wil maken. Daarom geeft Kek Mama tips.
Lees verder onder de advertentie
Symptomen
Zeeziekte komt het meeste voor bij kinderen van rond de 8 jaar oud – uitzonderingen daargelaten. Het is een onschuldige aandoening waarbij het evenwichtsorgaan van je kind te veel geprikkeld wordt door onverwachtse bewegingen. De meest voorkomende klachten zijn:
Ondanks dat de klachten vanzelf verdwijnen, is het wel zo fijn om te weten wat je kunt doen om ze te verminderen. Bijvoorbeeld:
Zorg ervoor dat je kind goed uitgeslapen is voordat de boottocht begint. Kinderen die moe zijn, zijn vaak gevoeliger om zeeziek te worden.
Lege maag? Geen goed idee. Maar een volle maag ook niet. Je kunt je kind beter een lichte maaltijd geven voor vertrek.
Laat je kind zo min mogelijk koolzuurhoudende drankjes drinken voordat de trip begint. Water is op zo’n moment fijner.
Probeer je kind naar een vast punt in de verte (aan de horizon) te laten kijken.
Zorg voor genoeg frisse lucht op de boot.
Wiebelt de boot? Probeer dan zoveel mogelijk mee te gaan met de bewegingen. Dan voel je er het minst van.
Als bovenstaande tips niet werken, bestaan er ook nog medicijnen tegen reisziekte die je (zonder recept) bij de drogist kunt krijgen. Lees wel altijd voor gebruik de bijsluiter.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.