Haal alles uit de herfst: deze 25 dingen wil jij dit najaar écht doen met je kind

22.09.2024 19:00
Doen in de herfst met je kind Beeld: Pexels

De herfst is officieel aangebroken. Het perfecte seizoen om avonturen te beleven, kinderen kennis te laten maken met de natuur en hun creativiteit de vrije loop te laten. Deze bucketlist met toffe, herfstige activiteiten wil je afstrepen dit najaar.

De zon schijnt zachter en de lucht wordt frisser. Het is het seizoen waarin je zowel naar buiten kunt voor avontuur, als binnen kunt genieten van quality time. Vooral kinderen met deze sterrenbeelden zijn dol op de herfst, maar na het afstrepen van deze bucketlist houdt elk kind van het najaar.

Herfstige bucketlist: 25 dingen om dit najaar te doen met je kind

Of je nu de regen trotseert voor een avontuurlijke boswandeling of lekker binnen blijft voor knutselplezier, het najaar biedt oneindig veel mogelijkheden. Met deze tips haal jij alles uit de herfst:

1. Bladeren verzamelen

Dé ultieme herfsttip voor kinderen. Ga samen op zoek naar de mooiste herfstbladeren en maak er thuis een kunstwerk van. Inspiratie nodig? Deze fraaie knutsels maak je van kleurrijke herfstbladeren.

2. Appels plukken

Bezoek een fruitteeltboerderij en ga samen appels plukken. Gezellig én leerzaam. Kinderen zien namelijk dat appels niet op magische wijze vanzelf in de supermarkt belanden, maar met de hand geplukt worden. 

3. Appeltaart bakken

Genoeg appels geplukt? Ga aan de slag in de keuken en bak samen een heerlijke appeltaart. Laat ze helpen met schillen en snijden. Binnen no-time ruikt het huis waanzinnig lekker én jullie hebben iets lekkers om op te peuzelen.

4. Bezoek een pompoenboerderij

Met een bezoek aan een pompoenboerderij kom je écht in de stemming voor de herfst. Speur naar de mooiste exemplaren en koop ze bij de boer.

5. Ga pompoenen uithollen

Zeg je herfst, dan zeg je Halloween. Creëer griezelige lantaarns voor de deur of beschilder pompoenen in verschillende kleuren om het minder angstaanjagend te maken.

6. Koken met pompoen

Pompoenen dienen natuurlijk niet alleen als decoratie. Maak samen pompoensoep of pompoenbrood. Niet alleen leuk om te maken, ook nog eens lekker!

7. Zoek verschillende paddenstoelen

Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen.. Uh, maar er zijn nog veel meer bijzondere paddenstoelen te vinden in de natuur. Ga samen op zoek naar verschillende soorten paddenstoelen in het bos.

8. Ga een dag uitwaaien aan zee

Een winderige dag? Plan een uitstapje naar zee om lekker uit te waaien. Ook een ideaal moment om samen een vlieger op te laten.

9. Rijg je eigen herfstslinger

Rijg gevonden kastanjes, bladeren en dennenappels aan elkaar voor een mooie decoratie. Herfstsfeer gegarandeerd.

10. Maak een boswandeling

Niets fijners dan een frisse herfstwandeling in het bos, toch? Kinderen denken daar soms anders over. Om deze acht redenen wil jij je kind overhalen om tóch te genieten van een tripje naar het bos.

Lees ook: Herfstplezier in Noord-Brabant: De ultieme gids voor gezinsuitjes

11. Ontdek de natuur met een herfstbingo

Maak de boswandeling een tikkeltje interessanter en zorg voor een bingolijst met typische, herfstige dingen die je tegenkomt in het bos: dennenappels, rode bladeren, egels, paddenstoelen, eekhoorns, een regenplas, etc.

12. Rooster marshmallows

Een frisse herfstavond? Steek de vuurkorf buiten aan en ga gezellig marshmallows roosteren. Een herinnering voor het leven!

13. Timmer een vogelhuisje

Help de vogels de winter door met een eigen vogelhuisje. Je kind is er zeker een middag zoet mee.

14. Vul de tuin met vogelvoer

Is timmeren nog iets te uitdagend voor je koter? Ga dan samen vogelvoer ophangen in de achtertuin. Van pindaslingers tot vetbolletjes, het roodborstje zal jullie dankbaar zijn.

15. Bak heerlijke herfstkoekjes

Bak koekjes in de vorm van egeltjes, bladeren en dennenappels. Gebruik wel even een schoon velletje bakpapier, want bakpapier kun je beter niet hergebruiken.

16. Bouw een kabouterhuisje in de tuin

Gebruik takjes, bladeren en steentjes om een klein huisje voor kabouters te maken. Egeltjes vinden deze materialen trouwens ook erg fijn om in te wonen.

17. Houdt een herfstpicknick

Pak een picknickmand met lekkere herfstige gerechten, zoals sandwiches, warme chocolademelk en appels en geniet van een gezellige herfstpicknick in het park. Vergeet de dekens niet om warm te blijven.

18. Organiseer een filmavond

Maak een gezellige filmhoek met dekens en kussens in de woonkamer en kies een film om samen te bekijken. Serveer popcorn en warme chocolademelk voor het echte bioscoopgevoel.

19. Bezoek een maisdoolhof

Veel plaatsen in Nederland hebben maisdoolhoven die speciaal zijn ontworpen voor herfstavonturen. Laat de kinderen dwalen door de doolhofgangen en genieten van het buitenleven.

20. Bak herfstige cupcakes

Gebruik herfstige smaken, zoals appel, pompoen of kaneel. Even in de oven en oppeuzelen maar.

Lees ook: Karmapunten verdienen? Stem op Kek Mama voor de website van het jaar-award!

21. Raap kastanjes en gebruik het voor knutselprojecten

Kastanjes zijn ideaal om mee te knutselen. Laat de kinderen kastanjes verzamelen en gebruik ze om grappige poppetjes te maken.

22. Maak een sfeervol herfstlampje

Glazen potjes doen het bij knutselen altijd goed – ook in de herfst. Je plakt de gekleurde bladeren aan de buitenkant van een potje, zet er een waxinelichtje in en je hebt een sfeervol lampje voor de donkere winteravonden. Herfstig touwtje eromheen en het staat ook nog eens leuk op tafel!

23. Volg een kabouterpad

Door heel Nederland vind je de leukste kabouterpaden, wandelroutes door mooie natuurgebieden met langs de hele route kabouters om naar te zoeken. Een fantastische speurtocht om te beleven in de herfst.

24. Stamp in de plassen

Regen en nog eens regen? Het hoort bij de herfst, dus laten we er dan iets leuks van maken! Hijs jezelf en de kinderen in een vrolijk regenpak en regenlaarzen en trotseer de druppels. Onderweg komen jullie vast een heleboel diepe plassen tegen om in te stampen óf bergen met bladeren om in te springen.

25. Plan een gezellig voorleesuurtje

Regent het pijpenstelen? Tijd voor een gezellig voorleesmoment. Verzamel kussens en dekens, dim de lichten en pak jullie favoriete prentenboeken erbij. Schuif dicht tegen elkaar aan en geniet van dit heerlijke, knusse moment.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.