Warm weer, volop zon, eindeloos buitenspelen en afkoelen met ijsjes. De zomer is een waar feest voor kinderen en dat maakt het makkelijk om te verbranden door de felle zon. Wat doe je dan?
Lees verder onder de advertentie
De zonkracht in Nederland ligt in de zomermaanden tussen de 4 en 7. Vanaf zonkracht 7 à 8 verbrandt de huid al na tien minuten. Zonder (voldoende) bescherming kan het dus snel fout gaan. Wat te doen als je kind verbrand is door de felle zon?
Lees verder onder de advertentie
Huidverbranding bij kinderen
Uit eerder onderzoek van TNS Nipo in opdracht van KWF Kankerbestrijding bleek dat 90 procent van de ouders zegt er alles aan te doen om hun kinderen niet te laten verbranden.
Toch heeft bijna één op de zeven Nederlandse kinderen tussen de 4 en 11 jaar al eens een ernstig verbrande huid gehad. Een felrode huid, soms zelfs met blaren. De helft van de ouders denkt er niet altijd aan te denken om hun kind in te smeren, een kwart van alle ouders heeft geen zonnebrand bij zich als ze zomers met de kinderen buiten de deur zijn.
Lees verder onder de advertentie
Vergrote kans op huidkanker
Verbranding van de huid bij kinderen kan zeer ernstige gevolgen hebben. Een kinderhuid is immers extra kwetsbaar en verbranding geeft een dubbel zo groot risico op huidkanker op latere leeftijd. Kinderen die voor hun achttiende verbranden, hebben twee keer zoveel kans om later huidkanker te ontwikkelen, iets wat 43 procent van de moeders en 63 procent van de vaders niet weten.
Lees verder onder de advertentie
UV-feitjes
Twee op de drie Nederlanders weten niet dat je ook op een bewolkte dag kunt verbranden. Wolken laten tachtig procent van de uv-straling door. Op een bewolkte dag gebruikt maar vijftien procent een zonnebrandcrème.
Ruim 35 procent weet niet dat ook achter glas uv-straling invloed heeft op de huid.
Dat je moet insmeren ruim voordat je de zon ingaat, weet 57 procent niet. Het duurt immers een half uur voordat zonnebrandcrème beschermt.
Bijna de helft (46%) weet niet dat de huid diep in de huid littekens aanmaakt iedere keer dat de huid verbrandt. Het risico op het krijgen van huidkanker, neemt hierdoor toe.
Wat te doen als je kind verbrand is?
Het is goed om de verbrande huid te koelen, bijvoorbeeld door een vochtige doek op de huid te leggen. Wrijf hier absoluut niet mee, want dat doet zeer. Ook moet de doek niet te koud zijn, om rillen te voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Droog de huid voorzichtig af en smeer het in met een vochtinbrengende crème of speciale after sun met verkoelende en verzorgende bestanddelen, zoals aloë vera. Strakke kleren zitten nu niet lekker dus laat je kind ruime, katoenen kleding dragen. Laat je kind tevens veel water drinken.
Ernstige zonverbranding
Bij een ernstige zonverbranding kan de huid niet alleen rood worden, maar kunnen er ook blaren ontstaan en zwellingen optreden. Je kind kan daarnaast ook last krijgen van hoofdpijn, koorts, duizeligheid, koude rillingen, braken en hartkloppingen. Raadpleeg in dat geval altijd een arts.
Lees verder onder de advertentie
Het is dan ook belangrijk dat je kind sowieso een paar dagen helemaal uit de zon blijft, zodat de huid rustig kan herstellen. Probeer je kind verder duidelijk te maken dat hij in het geval van blaren niet aan de plekken mag krabben, om infecties te voorkomen.
Zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur als de zon het meest schadelijk is.
Laat kinderen met zonnebrilletje of petje in de zon spelen.
‘Smeren, kleren, weren’
Het motto van het KWF luidt: “Smeren, kleren, weren”. Maak het insmeren van je kind onderdeel van de routine en doe dit bijvoorbeeld ’s morgens na het tandenpoetsen en vóór het aankleden. Je vergeet zo geen plekjes en randjes die half onder kleding verdwijnen én je geeft de zonnebrand zo goed te tijd om in te trekken.
Je kind laten spelen en zwemmen in UV-werende kleding en zwempakjes is daarnaast zeker verstandig. Hou er wel rekening mee dat deze pakjes écht geen zon doorlaten. Gaat het pakje uit, dan is de huid daaronder extra gevoelig voor verbranding dan huid die al in aanraking is geweest met de zon.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Als je regelmatig bij de Action shopt voor babyspulletjes, let dan even goed op. Action waarschuwt namelijk voor een bepaald soort babypoeder en haalt hem terug: de Nuagé Baby Powder Talc Free 284g. Dit moet je erover weten.
Eindelijk kon Evie, moeder van Yara (2) weer eens flink uitpakken met oud & nieuw. Samen met haar vriend ging ze naar een huisfeest van hun oude vrienden. Vrienden waarvan de meeste nog geen kinderen hadden. Ze keken er weken naar uit en het was een geweldige avond, maar ze moesten hiervoor wel allebei diep […]
TikTok staat weer op z’n kop en dit keer gaat het om… een schooltraktatie! Want die kan op sommige scholen niet groot en uitbundig genoeg. Voer voor discussie, want is dit lief of overdreven?
We kennen het allemaal: het huishouden bijhouden is een uitdaging, vooral als moeder. Maar het is niet onmogelijk! Tweelingmoeder Rianne deelde haar gouden tip voor een schoon en opgeruimd huis op Instagram en wij vinden ‘m geniaal.
Mama’s, papa’s en iedereen met kleine kindjes opgelet: het RS-virus is weer volop aanwezig in Nederland. Deze geniepige griep zorgt voor overvolle ziekenhuizen, overuren bij artsen en heel wat slapeloze nachten. Wat is dit virus en wat kun je doen om je kleine spruit te beschermen?