Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van de tweejarige Maartje.
Lees verder onder de advertentie
Giséle is moeder van Maartje (2) en deelt met ons het dagmenu van haar dochter.
07:00 – Ontbijt: Banaan en een halve boterham met pindakaas
“We beginnen de dag – uiteraard – met ontbijt. Terwijl ik een boterham smeer, komt Maartje al aanlopen met een banaan in haar hand. Slimme meid, want banaan is haar favoriet. Ze knabbelt er rustig op terwijl ik de boterham in stukjes snijd. Een paar happen gaan er prima in, maar al snel raakt ze afgeleid door een bal in de hoek van de kamer. De helft van de boterham belandt uiteindelijk in haar mond, de andere helft op de grond.
Lees verder onder de advertentie
10:00 – Tussendoortje: Een handje rozijntjes en een rijstwafel
Als ik denk dat ze even lekker zit te spelen, hoor ik plots het bekende geluid van een keukenkastje. Ah, natuurlijk: tijd voor een snack. Ik geef haar een rijstwafel, want die dingen zijn nou een maal makkelijk, maken weinig troep en eet het graag uit haar knuistje. Maar kennelijk wil ze vandaag iets extra’s, dus ze krijgt ook een handje rozijnen.
Tijd voor lunch! Ik bak een luchtig omeletje met wat stukjes tomaat erbij. Ze kijkt er nieuwsgierig naar, neemt een paar happen en besluit dan dat ze toch liever met de vork in haar hand de tomaatjes door de kamer wil gooien. Een topidee, not. Uiteindelijk eet ze hooguit drie happen van de omelet en laat de rest strategisch verspreid achter op de kinderstoel.
Lees verder onder de advertentie
15:00 – Middagtussendoortje: Cracker met hummus en… een kattenbrokje
Ik zet Maartje neer met een cracker met een laagje hummus terwijl ik snel een paar dingen probeer af te ronden in huis. Plots zie ik vanuit mijn ooghoek dat ze een kattenbrokje heeft gepakt. Maartje zag haar kans schoon om dit ‘hapje’ even te proeven. Met een zachte schreeuw van afschuw grijp ik het brokje uit haar hand. Ze lacht en neemt een hap van haar cracker alsof er niks is gebeurd. Gelukkig eet ze die helemaal op.
18:00 – Avondeten: Pasta met groenten, gehakt en een bakje yoghurt
Haar avondeten bestaat uit een simpele pasta met groenten en een beetje gehakt, iets waarvan ik zeker dacht dat het in de smaak zou vallen. Ze pakt haar vorkje, prikt wat pasta op en lijkt even tevreden tot ze de broccoli ontdekt. Een lange, intense blik en hop, daar gaat de broccoli door de lucht. Ze eet uiteindelijk vooral de pasta en het gehakt. De groenten? Tsja, die lagen overal behalve in haar mond. We sluiten de dag af met haar vertrouwde favoriet: yoghurt met stukjes aardbei. Dit is iets wat ze altijd heerlijk vindt, en ja hoor, de lepel verdwijnt al snel in haar mond.
Lees verder onder de advertentie
Dus ja, wat at mijn dreumes vandaag? Van alles een beetje, en van sommige dingen liever helemaal niets. Morgen weer een dag.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.