Veel peuters hebben het middagslaapje hard nodig. Slaan ze die over, dan zijn ze niet te genieten. Hier lees je hoelang je je kind op bed kunt leggen en vanaf welke leeftijd dit niet meer nodig is.
Lees verder onder de advertentie
De eerste weken en maanden na de geboorte slaapt je baby overdag vaak als een roos. Maar naar mate hij ouder wordt, heeft hij minder slaap nodig. De meeste kinderen hebben nog maar één tot twee middagdutjes per dag nodig zodra ze richting hun eerste verjaardag gaan. Op een leeftijd van vijftien tot achttien maanden is dat vaak nog maar één slaapje.
Lees verder onder de advertentie
Hoelang duurt een middagdutje?
Net als bij volwassenen verschilt het slaappatroon sterk per kind. De één is bij een dutje niet wakker te krijgen, de ander slaapt maar heel weinig. Bovendien heeft de overgang van twee middagdutjes naar nog maar één, tijd nodig. De ene dag lukt het wel, de andere dag niet.
De meeste kinderen die nog maar één slaapje per dag doen, doen dit rond middaguur. Gemiddeld slapen ze ongeveer anderhalf tot drie uur. Ook hier geldt dat ieder kind anders is en dat het ook per dag kan verschillen. Misschien weigert je kind een keer te slapen of ben je onderweg en slaapt je kind minder lang dan normaal.
Je zou zeggen dat dat geen kwaad kan, maar je kind heeft het middagdutje hard nodig. Als hij vermoeid raakt, slaapt hij ’s nachts meestal ook minder goed. Leg je kind dus ’s avonds wat eerder in bed als hij overdag minder lang heeft geslapen.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer geen middagdutjes meer?
Tussen de twee en drie jaar hebben kinderen steeds minder vaak een middagdutje nodig. Maar ook hier geldt: geen kind is hetzelfde. Kijk goed naar het gedrag en de behoefte van jouw kind.
Valt hij ’s avonds moeilijker in slaap, dan kun je het slaapje overdag langzaam gaan afbouwen. Dat doe je door hem minder lang te laten slapen en hem niet meer na drie uur ’s middags in bed te leggen. Ook kun je het afwisselen: de ene dag wel een slaapje, de andere dag niet.
De meeste kinderen hebben aan het einde van hun derde levensjaar geen middagdutjes meer nodig.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.