Zit de spaghetti bij je dreumes na het avondeten achter de oren? Niet erg, stelt onderzoeker Amy Brown van de Britse universiteit Swansea. Volgens haar moet je kinderen vanaf zes maanden niet meer voeren, maar lekker zelf laten klooien met het eten.
Lees verder onder de advertentie
Dan is de kans groter dat ze op latere leeftijd minder snel dik worden.
Stoppen als ze vol zitten
Brown doet al jaren onderzoek naar borstvoeding en het introduceren van het eerste vaste voedsel bij baby’s. Voor haar nieuwe boek bekeek ze verschillende studies over deze onderwerpen en hierbij werd één ding duidelijk: het is prima om je kind te laten kliederen met eten. Want als kinderen zelf mogen bepalen wat en hoeveel ze eten, kunnen ze ook zelf stoppen als ze vol zitten.
Het onderzoek van Brown laat zien dat baby’s tussen de zes en twaalf maanden die met een lepel gevoerd worden, op latere leeftijd vaker te zwaar zijn: twintig procent van deze groep had overgewicht. Bij baby’s die vanaf de eerste hapjes zelf eten in hun mond stopten, was ‘slechts’ acht procent te zwaar.
Lees verder onder de advertentie
Meer zekerheid
Wel belangrijk om te weten: de resultaten van het onderzoek van Brown zijn vooral gebaseerd op zelfrapportage van moeders. Wil je met honderd procent zekerheid een verband kunnen leggen tussen gewicht en de manier van eten, dan is er meer onderzoek nodig.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.