Peuters: de ene keer wil je ze het liefst opeten van schattigheid, de andere keer sta je met je handen in het haar omdat ze een ramp veroorzaken in 3 seconden. Maar één ding is zeker: met een peuter in huis verveel je je nooit.
Lees verder onder de advertentie
Want of ze nu ondersteboven van de bank glijden of een verhit gesprek voeren met hun knuffelkonijn, peuters weten altijd hoe ze je aan het lachen moeten maken (of in sommige gevallen: wanhopig het huis moeten laten stofzuigen). Hier zijn een paar van die heerlijke, herkenbare momenten die iedere ouder van een peuter ooit wel eens heeft meegemaakt.
Lees verder onder de advertentie
1. Het gesprek met een volle mond
Je peuter zit rustig zijn boterham met pindakaas weg te kauwen, terwijl jij denkt dat het even een zen-momentje is. Maar nee, hoor. Want daar komt het: “Mama, mag ik aaa..” – *kauw kauw* – “pindakaa… nee, chocopasta!” Je peuter praat met volle mond en ondertussen vliegen de broodkruimels alle kanten op. Met een beetje pech komt er ook nog een nies of kuch tussendoor, waardoor al helemaal de halve boterham over de tafel gesproeid wordt. Ergens tussen het gebrabbel door herken je een logica die alleen peuters begrijpen. “Wil je nou pindakaas of chocopasta?” vraag je. “Jaaa”, knikt je peuter. Juist.
Lees verder onder de advertentie
2. De onzichtbare vriend
Op een dag ontdek je dat er iemand anders in huis woont. Nee, geen huisdier of een vergeten familielid op de logeerkamer, maar een onzichtbare vriend! “Mag Kees naast me zitten aan tafel?” vraagt je peuter, terwijl er met een dodelijke serieusheid een stoel wordt aangeschoven. Voor de goede vrede schuif je inderdaad even opzij, want je weet hoe dat gaat. Als je er niet in mee gaat, breekt de hel los. Maak je de onzichtbare peutervriend boos, dan heb je er een enemy for life bij. Dat moeten we niet hebben.
Peuters en hun onafhankelijkheid, het is een fascinerend fenomeen. Jij probeert nog rustig aan te bieden om te helpen met het aandoen van de jas, maar nee hoor: “IK DOE HET ZELF!” Resultaat: je peuter zit met twee armen in dezelfde mouw en de capuchon op z’n buik alsof hij een kangaroe is. Maar ja, jij mag natuurlijk niet helpen. Uiteindelijk na vijf minuten kibbelen en een hoop gezucht (van jullie beiden), is die jas eindelijk aan. Score!
Lees verder onder de advertentie
4. De modderplas-explosie
Als er één ding is dat peuters nooit kunnen weerstaan, dan is het een modderplas. En nee, voorzichtig er omheen lopen behoort absoluut niet tot de mogelijkheden. Nee, een flinke aanloop nemen en *plons* vol erin springen, als een soort peuterversie van een Olympische springer. Jij dacht nog: “Even snel naar de winkel, zonder al te veel gekkigheid.” Maar nu sta je daar met een peuter die eruitziet alsof hij net de moddervariant van een wellness-behandeling heeft gehad. En jij? Diep ademhalen, het is maar water (en modder… heel veel modder).
Lees verder onder de advertentie
5. Het mysterieuze verdwijnen van… alles
Peuters hebben een magisch talent voor het laten verdwijnen van dingen. Jij legt net je sleutels neer op de tafel, draait je om, en ze zijn verdwenen. Je peuter kijkt je onschuldig aan, hij heeft zelf ook géén idee meer waar hij die sleutels heeft gelaten. En dan begint het grote zoeken: sleutels in de koelkast, speelgoed in de wasmand en als je pech hebt, vind je je telefoon pas terug als je peuter een bouwwerk maakt van je kussens.
6. De ‘ik-lust-het-niet’-fase
Je peuter houdt zielsveel van wortels… tot je het serveert. Wat gisteren nog het beste voedsel ooit was, is vandaag ineens volkomen onacceptabel. “Bah, wat is dát?!” hoor je terwijl je kind met walging naar die oranje stukjes staart die gisteren nog met enthousiasme werden opgegeten. Of het nu gaat om aardappels, fruit of zelfs z’n lievelingsbroodje, het lijkt alsof peuters een soort ‘eten-modus’ hebben die ze elke dag resetten. Heel normaal. En ook heel frustrerend.
Peuters staan bekend om hun eigen unieke kijk op de wereld. Probeer ze iets uit te leggen en je zit zo in een verhitte discussie met de toekomstige Einstein: “Waarom schijnt de zon?” Jij: “Zodat de bloemen groeien.” Je peuter: “Nee, mama, de zon is een grote lamp voor de vogels zodat ze de weg vinden.” Okeee… op sommige momenten is peuterlogica gewoon niet te verslaan. En stiekem? Meer dan eens ook best geniaal.
8. De (te) gekke outfits
Peuters en mode, een combinatie die je soms doet afvragen of ze niet per ongeluk in een theatergezelschap zijn beland. Je peuter komt beneden in een tutu, met regenlaarzen aan en een piratenhoed op zijn hoofd. “Ik ben klaar om naar de supermarkt te gaan!” Je kunt het proberen om die piratenhoed te ruilen voor een muts, maar meestal is het handiger om gewoon de camera erbij te pakken en die outfit te omarmen. Je kind is tenslotte altijd in voor een modeshow… op zijn eigen manier.
9. Het peuterprotest
“Bedtijd!” En daar gaan we. De strijd der titanen. Een peuter die, zelfs als hij letterlijk zijn ogen niet meer open kan houden, je nog blijft overtuigen dat hij “helemaal niet moe is”. Je biedt het boekje aan, de pyjama ligt klaar, maar hij wil écht nog één keer rondjes rennen door de kamer. Het is bijna aandoenlijk hoeveel energie je kind ineens heeft als het tijd is om naar bed te gaan.
Peuters zijn een mix van chaos en comedy
Leven met een peuter is één groot avontuur vol onverwachte wendingen, hilarische momenten en situaties die je nooit had kunnen bedenken. En eerlijk is eerlijk: soms is het vermoeiend, maar ook ongelofelijk grappig. Want de manier waarop peuters naar de wereld kijken en die vol overgave ontdekken, zorgt ervoor dat je elke dag wel ergens om kunt lachen. En geef toe: zonder hen zou het leven zo veel saaier zijn.
Dus mama’s: leg die momenten vast, lach om de chaos en geniet van de peuterfase. Voor je het weet, rennen ze niet meer door modderplassen, maar naar school… tegen die tijd hopelijk zonder piratenhoed.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.