Loopt jouw kind voor je gevoel al ver voor op leeftijdsgenoten? Wil hij liever leren dan spelen en pikt-ie dingen extreem snel op? Dan kan het zijn dat je kind hoogbegaafd is.
Lees verder onder de advertentie
Wij zetten op een rij waaraan je hoogbegaafdheid kunt herkennen.
Ontwikkelingsvoorsprong
Zelfs bij baby’s kun je al zien of er een ontwikkelingsvoorsprong is. Volgens Wietske Idema, onderzoeker op het gebied van hoogbegaafdheid, bestaan er kenmerken bij baby’s die een indicatie geven van hoogbegaafdheid op latere leeftijd. Zo kan je baby zwaarder zijn bij de geboorte, een groter hoofd hebben of heel snel oogcontact maken. Ook reageren baby’s met een ontwikkelingsvoorsprong sneller op hun omgeving en hebben ze minder slaap nodig dan anderen. Ze zijn beweeglijk, slaan kruipen over en lopen vaak al met een maand of acht tot twaalf. Na hun eerste verjaardag kunnen ze soms zelfs al in twee- of driewoordzinnen praten. Bron: dokterdokter.nl
Op latere leeftijd kan je het wat makkelijker bij je kind oppikken. Hij of zij is dan mogelijk…
Heel creatief
Gevoelig voor indrukken, smaak en geluid
Motorisch al snel ontwikkeld
Erg nieuwsgierig
Niet snel moe (heeft minder slaap nodig)
Ondernemend
Leergierig
Kan zich extreem goed concentreren
Onthoudt veel
Perfectionistisch
Gevoelig
IQ-test
Herken je bovenstaande punten en wil je weten of jouw kind hoogbegaafd is? Dan kan je al vanaf tweeënhalf jaar een IQ-test doen: bij een score van 130 of hoger wordt er over het algemeen gesproken van een hoge intelligentie. Maar het beste is altijd om een gespecialiseerd bureau om advies te vragen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.