Loopt jouw kind voor je gevoel al ver voor op leeftijdsgenoten? Wil hij liever leren dan spelen en pikt-ie dingen extreem snel op? Dan kan het zijn dat je kind hoogbegaafd is.
Lees verder onder de advertentie
Wij zetten op een rij waaraan je hoogbegaafdheid kunt herkennen.
Ontwikkelingsvoorsprong
Zelfs bij baby’s kun je al zien of er een ontwikkelingsvoorsprong is. Volgens Wietske Idema, onderzoeker op het gebied van hoogbegaafdheid, bestaan er kenmerken bij baby’s die een indicatie geven van hoogbegaafdheid op latere leeftijd. Zo kan je baby zwaarder zijn bij de geboorte, een groter hoofd hebben of heel snel oogcontact maken. Ook reageren baby’s met een ontwikkelingsvoorsprong sneller op hun omgeving en hebben ze minder slaap nodig dan anderen. Ze zijn beweeglijk, slaan kruipen over en lopen vaak al met een maand of acht tot twaalf. Na hun eerste verjaardag kunnen ze soms zelfs al in twee- of driewoordzinnen praten. Bron: dokterdokter.nl
Op latere leeftijd kan je het wat makkelijker bij je kind oppikken. Hij of zij is dan mogelijk…
Heel creatief
Gevoelig voor indrukken, smaak en geluid
Motorisch al snel ontwikkeld
Erg nieuwsgierig
Niet snel moe (heeft minder slaap nodig)
Ondernemend
Leergierig
Kan zich extreem goed concentreren
Onthoudt veel
Perfectionistisch
Gevoelig
IQ-test
Herken je bovenstaande punten en wil je weten of jouw kind hoogbegaafd is? Dan kan je al vanaf tweeënhalf jaar een IQ-test doen: bij een score van 130 of hoger wordt er over het algemeen gesproken van een hoge intelligentie. Maar het beste is altijd om een gespecialiseerd bureau om advies te vragen.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.