Als je kind sterk reageert op prikkels, dan kan het zijn dat-ie hooggevoelig is. Maar hoe herken je hooggevoeligheid bij kinderen? En welke tips kunnen helpen? Kek Mama zocht het uit.
Lees verder onder de advertentie
Kenmerken
Hooggevoeligheid is geen diagnose die door een psychiater of psycholoog kan worden vastgesteld: het is een karaktereigenschap waarbij kinderen de wereld op een eigen, soms wat intense manier beleven. Ze kunnen snel schrikken, moeite hebben met grote veranderingen, last hebben van harde geluiden en gevoelig zijn voor kriebelende kleding. Meer kenmerken zijn:
Lees verder onder de advertentie
Niet van grote verrassingen houden
Meer leren van een vriendelijke terechtwijzing dan van strenge straf
Moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd gebruiken
Elk vreemd geurtje ruiken
Een scherpzinnig gevoel voor humor hebben
Intuïtief lijken
Moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag
Zich willen verkleden als kleren nat of zanderig zijn geworden
Veel vragen stellen
Oog hebben voor het verdriet van anderen
Meer van rustige spelletjes houden
Diepzinnige, beschouwende vragen stellen
Gevoelig zijn voor pijn
Oog hebben voor detail
Eerst kijken of het veilig is voordat ze ergens in klimmen
De dingen intensief beleven
Herken jij bovenstaande punten bij jouw kind? Dan ben je lang niet de enige. Uit onderzoek van de Canadese psychotherapeute Elaine Aron blijkt dat bijna één op de vijf kinderen hoogsensitief is. Als je twijfelt dan kan deze test, ook ontwikkeld door Aron, je meer duidelijkheid geven.
Opvoeden kan nogal een uitdaging zijn als je kind heftig reageert op prikkels. Wie weet helpen onderstaande tips je dan een handje:
Hoogsensitieve kinderen houden niet altijd van verrassingen. Zorg daarom voor rust, regelmaat, structuur en voorspelbaarheid.
Is je kind onrustig in een drukke omgeving? Probeer dan begrip te tonen en samen naar een oplossing te zoeken. Wat heeft je kind op zo’n moment nodig? En hoe kan jij hem of haar daarbij helpen?
Misschien lastig als je peuter bezig is om je uit te testen, maar een positieve benadering werkt dan vaak toch het beste. Soms doet je kind namelijk niet iets expres, maar uit onmacht. Door boos te worden krijgt je kind meer prikkels en dan kan-ie nog meer overstuur raken.
Zorg ervoor dat je kind een veilig en rustig plekje heeft waar hij zich kan terugtrekken als-ie overprikkeld raakt.
En last but not least: hoe goedbedoeld sommige adviezen ook zijn: luister vooral naar je eigen gevoel. Elk kind is anders en behoeft een andere benadering.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.