Blogger Karen is verslaafd aan haar smartphone. Dat besef opent haar ogen en doet haar iets heel belangrijks realiseren. En ze wil andere ouders hier ook op attenderen.
Lees verder onder de advertentie
Scary Mommy-blogster Karen Johnson weet het maar al te goed: dat ze stiekem teveel op haar telefoon zit, in plaats van aandacht te besteden aan haar kinderen: ‘Ik ben zo schuldig als wat. Als online schrijfster die vanuit huis werkt, zit ik vastgelijmd aan mijn telefoon. Alle communicatie met opdrachtgevers en collega’s verloopt via social media en mails. En dat gaat de hele dag door. Het is ontelbaar vaak gebeurd dat ik zei: ‘Wacht, ik moet dit even lezen’, of ‘Ik moet even deze mail beantwoorden’, terwijl mijn kinderen mij trots hun Lego-bouwwerk wilden laten zien. Moderne technologie maakt het voor ouders als ik mogelijk om flexibel vanuit huis te werken. Maar daar betalen we een prijs voor. En dat is klote. Het is moeilijk om het allemaal te managen. Maar ik moet het beter gaan doen.’
Volgens Karen missen kinderen hierdoor ervaringen om te leren van hun ouders, en om zich aan hen te hechten: ‘Ik zeg niet dat we onze smartphones compleet moeten wegdoen. Maar het is wel een wake-up call die velen nodig hebben. Samen eten geeft bijvoorbeeld de perfecte gelegenheid om contact te krijgen met je kind. Mijn vijfjarige kan geen moment stilzitten aan tafel. Het is mijn taak om daaraan te werken met hem, zijn gedrag te corrigeren en hem normale tafelmanieren te leren. Maar het is ook de perfecte kans om met mijn kinderen over hun dag te praten, hoe hun wiskundeproefwerk ging en met wie ze gespeeld hebben. Dat is het moment waarop ik mijn telefoon moet wegleggen.’
Lees verder onder de advertentie
Geen schuldgevoel
Iemand een schuldgevoel aanpraten is niet Karens bedoeling, schrijft ze. ‘Maar we kunnen het beter doen, met kleine aanpassingen. Ik ga mijn telefoon vaker in een andere kamer leggen. Soms voor twintig minuten, als ik met mijn dochter een puzzel maak of mijn zoon op de schommel duw. Als we samen zijn, moet ik gebruik maken van die gelegenheid. Dan kijk ik naar de gezichten van mijn kinderen en praat ik met ze. En komend weekend gaan we misschien met z’n allen fietsen of wandelen. En laat ik mijn telefoon de hele tijd in mijn rugzak. Onze kinderen hebben ons nodig. Ze moeten onze stem horen en oogcontact kunnen maken. Ze moeten weten dat ze belangrijker zijn dan onze telefoons.’
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.