Een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Dat weten we natuurlijk wel, maar wist je ook dat je als ouder het slaapritme van je kleintje soms onbewust en onbedoeld in de war schopt? Zo zorg jij voor een rustgevende nachtrust.
Lees verder onder de advertentie
Onregelmatige bedtijden
Het handhaven van een duidelijk slaapschema is cruciaal voor kinderen. Onregelmatige bedtijden kunnen hun biologische klok in de war brengen en slaapproblemen veroorzaken. Kinderen gedijen bij voorspelbaarheid, dus het is belangrijk om elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan, zelfs in het weekend. Dit helpt hun lichaam aan te passen aan een gezond slaapritme en zorgt voor een goede nachtrust.
Lees verder onder de advertentie
Schermgebruik voor het slapengaan
Je hebt het vast wel eens eerder gehoord, dat blauwlicht je slaapritme kan verstoren. Het blauwe licht dat door schermen wordt uitgestraald, remt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Daarom is het verstandig om minstens een uur voor het slapengaan scherm gebruik te vermijden. Ga plaats daarvan lezen om kinderen te helpen ontspannen.
Lees verder onder de advertentie
Te veel opwinding voor het slapengaan
Het stimuleren van activiteiten vlak voor het slapengaan kan het voor kinderen moeilijk maken om te kalmeren. In plaats daarvan kun je rustige dingen doen, zoals een warm bad nemen of een boek lezen. Dit helpt hen te ontspannen en tot rust te komen voordat ze gaan slapen en beter door te slapen.
Lees verder onder de advertentie
Ongezond eten
Voedsel en drank kunnen zeker ook van invloed zijn op de slaap van kinderen. Cafeïnehoudende dranken, suikerhoudend voedsel en grote maaltijden kort voor het slapengaan kunnen namelijk de slaap verstoren. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat kinderen geen stimulerende stoffen binnen krijgen en om hun laatste maaltijd en snacks enkele uren voor het slapengaan te plannen. Geef ze liever een gezonde avondsnack om hun honger te stillen. Eet bijvoorbeeld een banaan, een handje kersen of maak een glaasje warme melk dit is allemaal is rijk aan magnesium dat, net als melatonine, een natuurlijk slaapmiddel is
Lees verder onder de advertentie
Angst en stress
Angst, nachtmerries en stress kunnen leiden tot slaapproblemen bij kinderen. Het is essentieel om een veilige en geruststellende slaapomgeving te bieden. Als kinderen zich zorgen maken of bang zijn, praat dan met hen en help ze zich veilig te voelen. Een rustige slaapkamer en een positieve sfeer kunnen angsten verminderen en bijdragen aan een goede nachtrust. Koop een knuffel voor ze zodat ze niet het gevoel hebben dat ze s’nachts alleen zijn.
Lees verder onder de advertentie
Het ondersteunen van een gezond slaapritme voor kinderen is een investering in hun gezondheid. En vergeet niet dat een goede nachtrust voor je kinderen ook meer rust betekent voor jou als ouder.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag