Hieperdepiep: je kind wordt vier jaar en is vanaf nu een echte kleuter. Welk speelgoed is voor hem geschikt? En waar moet je op letten bij aanschaf? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Zodra je kind vier kaarsjes uitblaast, is er sprake van een nieuwe mijlpaal: hij neemt afscheid van de kinderopvang of peuterspeelzaal. Daarmee is het tijd voor het echte werk: de basisschool.
Lees verder onder de advertentie
Ontwikkeling van een kleuter
Als kleuter leert je kind op school ontzettend veel. Hij gaat de slag met letters, begint tot twintig te tellen en leert over de dagen, weken en seizoenen. Ondertussen wordt hij motorisch steeds sterker: rennen, springen, fietsen doet hij het liefst de hele dag. Ook de ontwikkeling van de fijne motoriek gaat hard. Knutselen, puzzels maken, werken met kralen en tekenen horen er allemaal bij.
Is je kind eenmaal vijf, dan is hij op en top kleuter en kan hij zich ook steeds beter uitdrukken. Hij kan bijvoorbeeld vertellen wat hij in het weekend of in de vakantie heeft gedaan. Ook leert hij steeds beter om te luisteren.
Lees verder onder de advertentie
Waar let je op, als je speelgoed voor je kleuter koopt?
Ga je speelgoed uitzoeken voor je kleuter, bedenk je dan eerst welke (motorische) vaardigheden hij al aardig kan. En van welke voorwerpen wordt je kind enthousiast? Zo voorkom je dat je kleuterspeelgoed koopt dat later een miskoop blijkt te zijn, omdat je kind er gefrustreerd van raakt of omdat het juist te simpel voor hem is. Het beste kun je speelgoed kopen waar je kleuter al redelijk mee overweg kan, maar waardoor hij nog wel uitgedaagd wordt.
Kleuters zitten vol fantasie. Niets leuker dan een stel verkleedkleren aandoen en in de huid van een politieman of prinses te kruipen. Is je kind een verzorgend type? Koop een leuke pop met accessoires, zoals een kinderwagen en bedje.
Ook met constructiespeelgoed zit je altijd goed. Je kind kan uren bouwen met pakketten van bijvoorbeeld Lego of Playmobil. Het prikkelt de fantasie en is perfect voor het ontwikkelen van de fijne motoriek. En had je al aan een knikkerachtbaan of leuke werkbank voor je kleuter gedacht?
Lees verder onder de advertentie
Op school leert je kind steeds meer over cijfers en letters. Thuis kun je daar goed bij aansluiten door speelgoed te kopen waar hij verder mee kan oefenen. Denk aan een telraam, een (kalender)klok of speciale spellen waarmee je kind woordjes en getallen kan oefenen.
Is je kind in de zomer jarig of kijkt de Kerstman alvast vooruit? Maak je kleuter blij met buitenspeelgoed. Een waterspeelset, leuke glijbaan of trampoline zorgt voor uren speelplezier en je kind kan mooi z’n energie kwijt.
Waar let je verder op?
Het maakt natuurlijk niet uit wát je koopt, maar belangrijk is wel dat je altijd op de veiligheid let. Koop geen speelgoed voor je kleuter met scherpe hoeken of onderdelen die gemakkelijk losschieten. Tip: kies voor stevig materiaal, zoals houten speelgoed, zodat het lang meegaat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.