Je kind gaat er acht belangrijke jaren van z’n leven doorbrengen, dus voor de meeste ouders is het beslist geen natte vingerwerk, het kiezen van een basisschool. Maar hoe beslis je wat het beste past bij je kind én bij jou?
Lees verder onder de advertentie
Voor je het weet stappen ze zo vanuit het eerste maatje luier over de drempel bij de basisschool, waar je vervolgens (als alles goed gaat), acht jaar lang en vijf dagen in de week naartoe moet. Acht jaar. Dat is op z’n zachtst gezegd ‘niet niks’.
Lees verder onder de advertentie
Je maakt een keuze voor een essentieel deel van de jeugd van je kind en laten we eerlijk zijn, ook voor een essentieel deel van jouw leven. Want met wie sta je al die tijd op het schoolplein? Met wie run je de ouderraad, draag je de tassen op schoolreisjes en wie zijn potentiële nieuwe vrienden? Een basisschool moet bij je kind én bij jou passen.
Tijd voor een beetje overzicht in de jungle aan mogelijkheden – en wat ervaringsverhalen. Want wat is nou écht belangrijk?
Leuke ouders
Voor June (45, stewardess) was dat de onderwijsvorm. Haar oudste twee kinderen gingen naar een openbare basisschool, waar ‘de leuke mensen’ kwamen.
“Voor ons derde kind hebben we een andere keuze gemaakt. Sanne (19) en Boris (16) waren heel makkelijke kinderen, sinds ze geboren waren al. Mijn ex en ik grapten weleens dat we ze met gemak bij een wildvreemd gezin konden droppen en dat ze daar dan net zo gelukkig zouden worden. Ze zijn allebei heel sociaal en passen zich moeiteloos aan nieuwe situaties aan.
“We wisten niks over die school, maar alle leuke ouders kozen hem”
Lees verder onder de advertentie
Al op het kinderdagverblijf wisten we naar welke school ze zouden gaan; de openbare basisschool in het dorp. Daar kozen alle leuke ouders van de crèche voor en ook op de tennisvereniging had het gros de kinders daar ondergebracht.
Of het ook een goede school was? Eerlijk? Daar hebben we toen geen onderzoek naar gedaan. De directeur was een enige vent, de kleuterjuf een dochter van vrienden; we hadden er gewoon een goed gevoel bij.”
Lees verder onder de advertentie
Jenaplanschool
Dat gevoel bleek correct, wat Junes kinderen hadden een geweldige basisschooltijd. Toch koos ze voor Beau (7) een andere onderwijsvorm. Jenaplan.
“Beau is een nakomertje, ik kreeg hem met mijn huidige vriend. Een tweede leg, ja. Beau is heel anders dan Sanne en Boris. Erg timide, snel onder de indruk van dingen en een tikkie faalangstig. De basisschool van mijn twee oudsten was in de loop der jaren uit z’n voegen gebarsten. Er waren wat klassen in een bijgebouwtje gepropt en waar ik voorheen iedereen kende, zag ik er nu allemaal nieuwe en onbekende gezichten. Tijd voor iets anders, besloten we.
Lees verder onder de advertentie
Even hebben we een vrije school overwogen, maar na drie voorlichtingsbijeenkomsten haakte ik af. Er was al meteen een appgroep met nieuwe ouders aangemaakt en daarin werd dagelijks volop gediscussieerd of gevraagd. ‘Weet iemand een goede antroposofische huisarts in de buurt?’ las ik op een dag. Dat gaf voor mij de doorslag. Het voelde gewoon niet goed, ik had geen klik met de ouders.
“De aandacht die hij er krijgt is precies wat hij nodig heeft”
Ik twijfelde ook of Beau zich er prettig zou voelen. Ik zag hem niet zo zingen in een kring. En creatief is hij al helemaal niet.Het alternatief, een kleine jenaplanschool in het dorp, voelde veel fijner. Daar zit hij nu drie jaar naar volle tevredenheid. Beau bleek dyslectisch, wat al in een vroeg stadium werd opgemerkt. De aandacht die hij er krijgt is precies wat hij nodig heeft.”
Praktische overwegingen
Veel ouders maken de keuze voor de basisschool vooral vanuit praktische overwegingen. Is de school op loop- of fietsafstand? Gaan er kinderen naar toe die je al kent? Is er mogelijkheid tot overblijven en wordt er een traditioneel of continurooster gehanteerd?
Lees verder onder de advertentie
Voor Hilde (38, general manager) gaf een goede buitenschoolse opvang de doorslag. “Ik werk fulltime, net als mijn man. We zochten een school die de bso perfect geregeld had; het werd een brede school hier tien minuten fietsen vandaan.
Onze kinderen Jeppe (7) en Mare (5) blijven in hetzelfde pand en worden er na schooltijd, ik zou bijna zeggen, ‘getrakteerd’ op de allerleukste activiteiten. Ze doen er zoveel tofs; dat kunnen wij ze helemaal niet bieden. Wij halen ze om 17.30 uur op en twee keer in de week vangen mijn ouders ze op.
“Ze doen er zoveel tofs na schooltijd; dat kunnen wij ze helemaal niet bieden.”
Lees verder onder de advertentie
Ondanks dat wij zelf niet praktiserend geloven, hebben we gekozen voor een katholieke school. Om die bso dus. Dat ze daarnaast ook een stukje theologie meekrijgen zien wij alleen maar als een voordeel. De kennis die ze daarmee opdoen, kunnen ze in hun latere leeftijd altijd wel gebruiken. Afgelopen kerst hebben ze een toneelstukje in de kerk opgevoerd. Ik heb niet veel met de kerk, maar zat toch met tranen in mijn ogen te kijken. Het sfeertje deed me wat.”
Opvoedkundige insteek
Nederland telt naast scholen die gestoeld zijn op een geloofsovertuiging (denk aan katholiek, protestants, islamitisch, joods of hindoeïstisch) ook scholen die een opvoedkundige insteek hebben. Onder dit vernieuwingsonderwijs vallen onder meer de montessori-, jenaplan-, dalton- en vrije scholen. Deze scholen gaan meer uit van de belevingswereld van het kind.
Wachtlijsten
Hoewel je je kind in principe niet vóór het derde levensjaar op een school mag inschrijven, gebeurt dit her en der toch. In steden en in drukke, kinderrijke wijken, wil het nog weleens lastig worden je kind geplaatst te krijgen. Het hebben van wat vriendjes binnen het school-bestuur kan dan helpen.
Kim (36, ondernemer): “Ik ben er niet trots op, maar ik heb daar dus gebruik van gemaakt. De schooldirecteur van onze gewilde basisschool is een vriendin van me. Ik wist dat er wachtlijsten waren en dat het helemaal niet zeker was of we voor onze dochter Anouk (5) een plekje zouden krijgen. Daarom heb ik haar als dreumes al ingeschreven.
“Mijn netwerk niet gebruiken zou gewoon dom zijn”
Ik weet dat zoiets kansenongelijkheid in de hand werkt, ik heb de artikelen daarover ook wel gelezen. Maar als het om mijn kind gaat, vind ik het toch wel wat lastiger het belang van anderen voor te laten gaan. Alle kinderen van mijn vrienden gaan naar deze school, ook de kinderen van mijn zus. Moet ik dan het braafste meisje van de klas uithangen en mijn netwerk niet gebruiken? Dat zou gewoon dom zijn…”
Tweede keuze
Anouk kreeg een plaatsje op de populaire school, de dochter van Joëlle (34, expeditie medewerker) kreeg te horen dat de school van hun voorkeur vol was.
“Het was echt wel even slikken. Ik wist dat de mogelijkheid erin zat, maar als je het dan zwart op wit voor je ziet, voelt het toch als een afwijzing. We konden bezwaar aantekenen, maar daar hebben we niet voor gekozen. Even verderop zit namelijk een andere school, die ons óók leuk leek.
“Als je het dan zwart op wit voor je ziet dat de school vol zit, voelt het toch als een afwijzing”
Nikki (8) zit daar nu vier jaar op en van het rotgevoel dat ik destijds had is niets meer over. De christelijke school waar ze heen gaat is heel klein en intiem. We kennen elkaar allemaal en dat vind ik persoonlijk heel prettig. Op die andere school had ze het waarschijnlijk net zo fijn gehad, maar ik snap ook dat vol gewoon vol is. Je kunt niet alles altijd zo krijgen als je het hebben wil.”
School van je dromen
Sommige ouders gaan wel heel ver voor de school van hun dromen. Gaya (43, doula) bijvoorbeeld. Haar drie kinderen gaan naar de vrije school en daarvoor moet ze iedere dag 25 minuten met de auto heen én weer rijden. Die taak deelt ze met haar man en ze doen het met liefde.
“Ik denk dat ik wel zeven, acht scholen in onze directe omgeving vanbinnen heb gezien en geen één gaf me het gevoel dat het de juiste plek voor onze kinderen was. Voor mijn man en mij is het hoogste doel van een basisschool niet om foutloos te kunnen rekenen. Wij hebben niets met eindeloos toetsen en zaken als ‘zo snel mogelijk een rijtje woorden op kunnen dreunen’. Onze kinderen zijn alle drie heel creatief en muzikaal en we wilden dat dit op school gestimuleerd zou worden.
Flore (12), Cleo (10) en Maas (8) doen het alle drie heel goed op de vrije school. Ze zijn er in al die jaren nog nooit met tegenzin heengegaan. Ik vind de betrokkenheid van de ouders ook heel belangrijk. Wij komen echt in de klassen, blijven er altijd even bij en hebben het gevoel onderdeel van de school te zijn.
“Dat ze voor school een klein uur met het openbaar vervoer moet, vindt ze geen enkel probleem”
Flore start dit jaar op het voortgezet onderwijs, ook daarvoor hebben we weer voor een vrije school gekozen, mede omdat zij dit zelf wilde. Dat ze daarvoor een klein uur met het openbaar vervoer moet, vindt ze geen enkel probleem. Ze gaat met een groepje vrienden van de basisschool, dat maakt het reizen nog leuk ook.”
Schoolbezoek
Het allerbest kun je de scholen die je als mogelijkheid ziet bezoeken. Spreek er met de directeur, met leerkrachten. Vraag resultaten op en ga er eens langs in de pauzes; hoe ziet het schoolplein vol kinderen eruit? Wordt er fijn gespeeld? Is er goed toezicht?
De keuze moet een goede mix van gevoel en verstand zijn. Naar de school kunnen lopen kan heel handig zijn, maar als die school echt niet aansluit op je wensen, is die korte afstand al snel van ondergeschikt belang.
Verschillende scholen
Pleun (40, thuisblijfmoeder) brengt haar beide kinderen naar verschillende scholen. “Dat had ik van tevoren ook nooit zo bedacht, maar waar we Noortje (11) eigenlijk zonder al te lang nadenken op de meest populaire dorpsschool inschreven, gaat Fee (5) sinds een jaar naar een montessorischool op een kwartiertje rijden.
Noortje heeft het naar haar zin op de openbare school, maar ik zag het niet zitten daar weer acht jaar rond te lopen. Dit is haar laatste jaar en met Fee wil ik schooltechnisch een nieuwe start maken. De nieuwe directeur staat me niet aan en ik mis steeds meer een visie, goede leiding.
Het was wel even een stap om voor Fee verder te kijken, vooral Noortje vond dat heel stom. ‘Als je maar niet denkt dat ik van school afga’, riep ze fel. Dat wilden we ook niet. Noor heeft haar vrienden daar en het einde van de basisschooltijd is voor haar in zicht. In de afgelopen zeven jaar is niet alleen de school veranderd, ook wij staan anders in het leven.
“Een keuze maken waar je honderd procent achter staat, vind ik veel belangrijker”
De school waar Fee nu zit heeft veel aandacht voor het individu, het kind staat daar echt centraal. Noortjes school voelt meer als een leerfabriek. En ondanks dat de resultaten van de school heel goed zijn (het kreeg zelfs het predicaat ‘excellent’) volstond het voor ons niet meer. Dat extra kwartiertje rijden in de ochtend is inmiddels routine geworden. Een keuze maken waar je honderd procent achter staat, vind ik veel belangrijker.”
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.