Ik vind dat mijn kinderen van 6 en 8 me best kunnen helpen met klusjes als de afwasmachine uitruimen en tafeldekken. Maar dat stuit altijd op zoveel verzet dat ik het uiteindelijk maar zelf doe. Wat moet ik nu doen?
Lees verder onder de advertentie
Els en Do: Mevrouw Huppers, Do’s stokoude buurvrouw die negen kinderen grootbracht, schudt het wijze hoofd. Als zij indertijd alles in haar eentje had moeten doen, had ze nooit meer haar bed gezien. De kinderen Huppers werden vanaf hun zesde onderverdeeld in een afwasploeg, een opruimploeg en een bezemploeg. Uiteraard maakte iedereen zijn eigen bed op. Tegenwoordig zitten bijna alle kinderen op clubjes, wat hun vrije tijd beperkt. Er is vaker geld voor huishoudelijke hulp. Ook zijn er minder kinderen per gezin. Ouders hebben drukke agenda’s, zodat ze minder tijd hebben hun kinderen discipline aan te leren. Anders dan mevrouw Huppers, wier belangrijkste uitje de kerkgang op zondag betrof.
Dit alles zorgt ervoor dat moderne ouders eerder geneigd zijn zelf even snel de kamer op te ruimen in plaats van dat over te laten aan protesterende kinderen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat slechts 28 procent van de Amerikaanse ouders hun spruiten opzadelt met huishoudelijke taken, terwijl 82 procent die taken in hun eigen jeugd wel uitvoerde. De Amerikaanse kindertherapeut Julie Lythcott-Haims probeert haar landgenoten te bekeren in haar boek How to raise an adult. Citaat: ‘Als kinderen nooit hoeven mee te helpen in huis, ontneem je ze de kans zelfredzaamheid te ontwikkelen.’ Haar Nederlandse collega Simone van Overbeek voegt daaraan toe: ‘Een driejarige kan best zijn speelgoed opruimen, zijn jas ophangen en kleren in de wasmand doen.’
Lees verder onder de advertentie
Routine
Kortom: eisen dat uw kinderen klusjes doen hoort bij de opvoeding. Voor hun eigen bestwil moet u daar tijd in steken. Met een beetje routine kun je de afwasmachine in vijf minuten uitruimen. Dat geldt ook voor het opmaken van een bed. En voor het uitlaten van de hond (wat wel afhangt van de hond). Houd voet bij stuk. Net zolang tot uw kinderen het vanzelfsprekend vinden. Want dat is het.
Lees verder onder de advertentie
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 35, 23 en 21) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Dat het ouderschap uitdagend is, hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Sacha (33) vraagt zich af hoe ze om moet […]