Ik vind dat mijn kinderen van 6 en 8 me best kunnen helpen met klusjes als de afwasmachine uitruimen en tafeldekken. Maar dat stuit altijd op zoveel verzet dat ik het uiteindelijk maar zelf doe. Wat moet ik nu doen?
Lees verder onder de advertentie
Els en Do: Mevrouw Huppers, Do’s stokoude buurvrouw die negen kinderen grootbracht, schudt het wijze hoofd. Als zij indertijd alles in haar eentje had moeten doen, had ze nooit meer haar bed gezien. De kinderen Huppers werden vanaf hun zesde onderverdeeld in een afwasploeg, een opruimploeg en een bezemploeg. Uiteraard maakte iedereen zijn eigen bed op. Tegenwoordig zitten bijna alle kinderen op clubjes, wat hun vrije tijd beperkt. Er is vaker geld voor huishoudelijke hulp. Ook zijn er minder kinderen per gezin. Ouders hebben drukke agenda’s, zodat ze minder tijd hebben hun kinderen discipline aan te leren. Anders dan mevrouw Huppers, wier belangrijkste uitje de kerkgang op zondag betrof.
Dit alles zorgt ervoor dat moderne ouders eerder geneigd zijn zelf even snel de kamer op te ruimen in plaats van dat over te laten aan protesterende kinderen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat slechts 28 procent van de Amerikaanse ouders hun spruiten opzadelt met huishoudelijke taken, terwijl 82 procent die taken in hun eigen jeugd wel uitvoerde. De Amerikaanse kindertherapeut Julie Lythcott-Haims probeert haar landgenoten te bekeren in haar boek How to raise an adult. Citaat: ‘Als kinderen nooit hoeven mee te helpen in huis, ontneem je ze de kans zelfredzaamheid te ontwikkelen.’ Haar Nederlandse collega Simone van Overbeek voegt daaraan toe: ‘Een driejarige kan best zijn speelgoed opruimen, zijn jas ophangen en kleren in de wasmand doen.’
Lees verder onder de advertentie
Routine
Kortom: eisen dat uw kinderen klusjes doen hoort bij de opvoeding. Voor hun eigen bestwil moet u daar tijd in steken. Met een beetje routine kun je de afwasmachine in vijf minuten uitruimen. Dat geldt ook voor het opmaken van een bed. En voor het uitlaten van de hond (wat wel afhangt van de hond). Houd voet bij stuk. Net zolang tot uw kinderen het vanzelfsprekend vinden. Want dat is het.
Lees verder onder de advertentie
De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 35, 23 en 21) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.