Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

hoeveel uur slaap kind Beeld: Unsplash
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Het ene kind komt ’s avonds na bedtijd nog tien keer naar beneden en is de volgende dag zo fris als een hoentje (of, erger: niet), het andere slaapt structureel het klokje rond. Hoe zit het nu echt met de hoeveelheid slaap kinderen nodig hebben?

Lees verder onder de advertentie

Niet iedereen is een even lange of korte slaper, ook kinderen niet. De richtlijnen voor hoeveel slaap een kind nodig heeft zijn dus gebaseerd op gemiddelden, en niet per se van toepassing op jouw kind. Maar – hier komt het – er ís een trucje waarmee je kunt checken of jouw kind – wanneer hij drie jaar of ouder is – een lange of korte slaper is. Prik een weekend of schoolvakantie, en tel eens hoeveel uur hij achter elkaar doorslaapt zonder dat je hem wakker hoeft te maken. Is dat rond de achtenhalf uur? Dan heb je waarschijnlijk een korte slaper. Zijn het er eerder twaalfenhalf? Grote kans dat je – lucky you – een langslaper hebt. Het gemiddelde zou tussen de tien en elfenhalf uur liggen.

Lees verder onder de advertentie

Hoe betrouwbaar die test is, is een tweede, want iedere moeder weet: doordeweeks zijn sommige kinderen hun bed niet uit te knuppelen, maar in het weekend staan ze om zes uur ’s ochtends aan je bed om te vragen waarom een spin eigenlijk acht poten heeft. Er zijn onderzoekers die beweren dat een kind dat ’s ochtends moeilijk wakker te krijgen is, een slaaptekort heeft.

 

Vier slaapjes of nul?

Voor baby’s is nog niet echt te zeggen hoeveel slaap ze nodig hebben. De ene baby slaapt bijna de hele dag, de ander doet overdag alleen drie of vier slaapjes. Gemiddeld slaapt een baby van zes maanden zo’n zestien uur per dag inclusief ochtend- en middagslaapjes, een peuter zo’n dertien tot veertien uur en een kind tot de vijf jaar pakweg twaalf. En hoe heilig dat middagslaapje dan precies is? Niet. Het ene kind heeft het nodig tot zijn zesde en sleept zich doodmoe door de schoolmiddag heen, het andere is er al lang klaar mee wanneer ‘ie drie is.

Lees verder onder de advertentie

Maar stel, je hébt zo’n doodmoe kind op de basisschool. Hoe weet je dan wat een beetje normaal is qua slaap? Veel consultatiebureaus hanteren grofweg de volgende richtlijnen:

  • 4 jaar: 12 uur
  • 5/6 jaar: 11,5 uur
  • 7/8 jaar: 11 uur
  • 9/10 jaar: 10,5 uur
  • 11/12 jaar: 10 uur

 

Lees ook:
Handige tips om je baby te laten slapen als een roos >

 

Bedtijdtips

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid geeft bovendien tips over hoe je je kind rustig in slaap krijgt:

  1. Probeer regelmatige bedtijden aan te houden, doordeweeks én in het weekend.
     
  2. Spreek aan het begin van het schooljaar een passende bedtijd af en laat je kind een kwartiertje daarvoor alvast (voor)lezen, nakletsen over de dag of een ander bedritueel volgen.
     
  3. Laat de bedtijden in het weekend en vakanties niet meer dan anderhalf uur afwijken.
     
  4. Vermijd digitale apparaten tot anderhalf uur voor bedtijd. (Door het teveel aan (blauw) licht, val je moeilijker in slaap en slaap je onrustiger.)
     
  5. Laat je kind niet te lang doorgaan met huiswerk.
     
  6. Zorg ervoor dat de slaapkamer niet te warm is (tussen 16-18 graden), goed geventileerd en donker is. O, in ijsthee en chocomel zit cafeïne, dat kan je kind voor bedtijd dus beter niet drinken.

Wetenschappelijk feitje: verkeerd aangeleerde slaapgewoonten als kind, leiden op volwassen leeftijd vaak tot slaaploosheid. Slapende kinderen groeien, zeggen ze, en ook dat is – wetenschappelijk aangetoond – waar. Maar voordat je je zoon meteen voor een extra slaapje in bed legt: bij jongens zouden groeispurts vooral plaatsvinden tijdens langere slaapmomenten, terwijl het bij meisjes juist om het aantal slaapmomenten zou gaan.

Lees verder onder de advertentie

 

Nog meer Kek Mama? Sschrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief en ontvang wekelijks de best gelezen artikelen in je mailbox >

Meest bekeken