De kids willen dolgraag een hond of kat (en stiekem jij ook), maar er is één probleempje: jij – of iemand anders in het gezin – hebt een allergie voor deze snoezige viervoeters. Wat nu?
Lees verder onder de advertentie
Een wollige vriend in huis lijkt uitgesloten, maar er zijn meer opties dan je denkt. Geen zorgen, zelfs met allergieën kun je nog steeds knuffelen, spelen en genieten van een gezinsdier.
1. Kies voor hypoallergene huisdieren
Ja, er bestaan huisdieren die minder snel allergische reacties oproepen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde hondensoorten zoals de poedel of labradoodle. Deze rassen verharen niet of nauwelijks en verspreiden daardoor minder allergenen. Maar let op: hypoallergeen betekent niet per se allergievrij. Elk persoon reageert anders, dus eerst even goed testen voordat je een keuze maakt.
Lees verder onder de advertentie
Tip: Veel fokkers of asiels bieden een kennismakingsperiode aan. Dit geeft je de kans om te testen hoe het gezin (en jijzelf) reageert op de nieuwe harige vriend.
Als zelfs hypoallergene dieren geen optie zijn, denk dan eens buiten de honden- en kattenmand. Knaagdieren zoals cavia’s, hamsters of zelfs vissen maken geen deel uit van de pluizige brigade en zijn vaak veel minder problematisch voor mensen met allergieën. Bonus: cavia’s en hamsters kunnen ook van kroelen houden.
Lees verder onder de advertentie
3. Verzorg een dier op afstand
Zijn er allergieën die elke optie onmogelijk maken, maar blijven de kinderen (en jij!) toch dromen van een huisdier? Dan kun je overwegen om een dier op afstand te adopteren. Er zijn talloze organisaties waar je bijvoorbeeld een schaap, paard of zelfs een zeehond kunt sponsoren. De kids kunnen hun nieuwe ‘huisdier’ bezoeken wanneer het uitkomt – en zo houden jullie toch een bijzondere band met een dier, zonder die vervelende uitslag en niesbuien.
Heb je uiteindelijk besloten toch voor een huisdier te gaan? Zorg er dan voor dat je huis zo allergie-vriendelijk mogelijk wordt ingericht. Denk aan:
Luchtreinigers: Deze kunnen helpen de allergenen uit de lucht te filteren.
Regelmatig schoonmaken: Houd het huis schoon door regelmatig te stofzuigen en de vloeren te dweilen. En vergeet niet om de meubels en het beddengoed van de huisdieren vaak te wassen.
Huisdiervrije zones: Creëer plekken in huis waar het dier niet mag komen, bijvoorbeeld de slaapkamers. Dit zorgt ervoor dat je in ieder geval één ruimte hebt waar de allergieën niet opspelen.
5. Zoek alternatieve interactie
Misschien past een huisdier thuis écht niet in jullie plaatje, maar je kunt nog steeds interactie hebben met dieren. Denk aan een abonnement op de dierentuin, kinderboerderijen bezoeken, of logeerpartijtjes voor de kinderen bij familieleden die wél huisdieren hebben. Zo krijgen de kids toch een band met een dier en kun jij rustig ademhalen – letterlijk.
Als de wens voor een huisdier echt niet te bedwingen is, overweeg dan allergiebehandelingen zoals desensibilisatietherapie. Deze behandelingen kunnen helpen om allergische reacties te verminderen of zelfs te voorkomen. Dit is een serieuze stap, dus overleg altijd goed met een arts.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen