De kids willen een hond of kat, maar jij bent allergisch… Wat nu?

04.10.2024 14:00

De kids willen dolgraag een hond of kat (en stiekem jij ook), maar er is één probleempje: jij – of iemand anders in het gezin – hebt een allergie voor deze snoezige viervoeters. Wat nu?

Een wollige vriend in huis lijkt uitgesloten, maar er zijn meer opties dan je denkt. Geen zorgen, zelfs met allergieën kun je nog steeds knuffelen, spelen en genieten van een gezinsdier.

1. Kies voor hypoallergene huisdieren

Ja, er bestaan huisdieren die minder snel allergische reacties oproepen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde hondensoorten zoals de poedel of labradoodle. Deze rassen verharen niet of nauwelijks en verspreiden daardoor minder allergenen. Maar let op: hypoallergeen betekent niet per se allergievrij. Elk persoon reageert anders, dus eerst even goed testen voordat je een keuze maakt.

Tip: Veel fokkers of asiels bieden een kennismakingsperiode aan. Dit geeft je de kans om te testen hoe het gezin (en jijzelf) reageert op de nieuwe harige vriend.

Lees ook – Dilemma: Wel of geen huisdier nemen in ons drukke gezin?

2. Ga voor dieren zonder haar

Als zelfs hypoallergene dieren geen optie zijn, denk dan eens buiten de honden- en kattenmand. Knaagdieren zoals cavia’s, hamsters of zelfs vissen maken geen deel uit van de pluizige brigade en zijn vaak veel minder problematisch voor mensen met allergieën. Bonus: cavia’s en hamsters kunnen ook van kroelen houden.

3. Verzorg een dier op afstand

Zijn er allergieën die elke optie onmogelijk maken, maar blijven de kinderen (en jij!) toch dromen van een huisdier? Dan kun je overwegen om een dier op afstand te adopteren. Er zijn talloze organisaties waar je bijvoorbeeld een schaap, paard of zelfs een zeehond kunt sponsoren. De kids kunnen hun nieuwe ‘huisdier’ bezoeken wanneer het uitkomt – en zo houden jullie toch een bijzondere band met een dier, zonder die vervelende uitslag en niesbuien.

Lees ook – Dit is waarom liefde voor je kind anders voelt dan liefde voor je partner (of huisdier)

4. Maak het huis allergie-proof

Heb je uiteindelijk besloten toch voor een huisdier te gaan? Zorg er dan voor dat je huis zo allergie-vriendelijk mogelijk wordt ingericht. Denk aan:

  • Luchtreinigers: Deze kunnen helpen de allergenen uit de lucht te filteren.
  • Regelmatig schoonmaken: Houd het huis schoon door regelmatig te stofzuigen en de vloeren te dweilen. En vergeet niet om de meubels en het beddengoed van de huisdieren vaak te wassen.
  • Huisdiervrije zones: Creëer plekken in huis waar het dier niet mag komen, bijvoorbeeld de slaapkamers. Dit zorgt ervoor dat je in ieder geval één ruimte hebt waar de allergieën niet opspelen.

5. Zoek alternatieve interactie

Misschien past een huisdier thuis écht niet in jullie plaatje, maar je kunt nog steeds interactie hebben met dieren. Denk aan een abonnement op de dierentuin, kinderboerderijen bezoeken, of logeerpartijtjes voor de kinderen bij familieleden die wél huisdieren hebben. Zo krijgen de kids toch een band met een dier en kun jij rustig ademhalen – letterlijk.

Lees ook – Check welk huisdier past bij het sterrenbeeld van je kind voordat je aan viervoeters begint

6. Bespreek allergiebehandelingen

Als de wens voor een huisdier echt niet te bedwingen is, overweeg dan allergiebehandelingen zoals desensibilisatietherapie. Deze behandelingen kunnen helpen om allergische reacties te verminderen of zelfs te voorkomen. Dit is een serieuze stap, dus overleg altijd goed met een arts.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.