De Onderwijsinspectie kan maandag een dikke envelop op de mat verwachten: zo’n zeshonderd ouders dienen een klacht in, omdat hun kinderen niet het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben. “We zijn het zat dat onze kinderen niet op een plek zitten waar ze horen”, zegt Joost Nieuwenburg, een van de ouders tegen het AD.
Lees verder onder de advertentie
Het doel van de Wet passend onderwijs is dat alle kinderen een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten – ook als zij extra ondersteuning nodig hebben door bijvoorbeeld hoogbegaafdheid of adhd.
Lees verder onder de advertentie
Falen
Dit klinkt als een mooi plan, maar in de praktijk blijkt het heimelijk te falen. Zo werd er in het schooljaar 2017-2018 voor maar liefst 4.479 kinderen geen geschikte plek gevonden: ze zaten noodgedwongen langdurig (dus langer dan drie maanden) thuis.
Ouders van deze kinderen sloegen via social media de handen ineen: ze startten de actiegroep Boze Ouders en hielden een enquête om meer klachten te verzamelen. De teller staat onderhand al op zeshonderd brieven. Die overhandigen ze maandag aan de Onderwijsinspectie. “Scholen beloven van alles, maar er gebeurt niets”, aldus Nieuwenburg. “Er is geld, maar het komt niet bij onze kinderen terecht. Daar moet meer controle op komen, zodat passend onderwijs ook écht passend onderwijs wordt.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.