De één laat z’n baby een paar minuten huilen, de ander pakt ‘m na de eerste piep al op. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om je jengelende bloedje te sussen? Wetenschappers van het Japanse RIKEN Center for Brain Science zijn het erover eens: laten huilen is niet de oplossing.
Lees verder onder de advertentie
Dit blijkt uit onderzoek onder 21 baby’s.
Hartslag
Van wandelen en zitten tot een aai over de bol in bed: de baby’s (variërend tussen de twee weken en zeven maanden oud) werden zodra ze gingen huilen op verschillende manieren gekalmeerd door hun moeder. Vervolgens keken de wetenschappers naar hoe de baby’s reageerden. Bleven ze wakker of vielen ze in slaap? Ook registreerden ze hun hartslag met een elektrocardiogram (ECG).
Lees verder onder de advertentie
Vijf minuten
De resultaten waren opvallend: alle baby’s kalmeerden nadat hun moeder vijf minuten met ze rondliep – dragend of in de kinderwagen. Bleven moeders zitten, dan ging de hartslag van de baby’s juist omhoog en bleven ze huilen. Na het rondje van vijf minuten konden de moeders wél gaan zitten en bleef de baby rustig. Vervolgens legden ze hun kindje na drie minuten in bed. Slechts één op de vijf baby’s begon toen weer met huilen. “18 procent van de onderzochte baby’s sliep zelfs binnen één minuut nadat de vijf minuten waren verstreken”, vertelt Kumi Kuroda in gesprek met Scientias.nl. “Dit suggereert dat dragen de slaap vergemakkelijkt, zelfs overdag, wanneer baby’s normaal gesproken wakker zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Kleine kanttekening
Goed. Dit klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, maar we weten allemaal: niet ieder kind is hetzelfde. Leeftijd, ontwikkeling, temperament, gevoeligheid voor prikkels, ook díe punten spelen een belangrijke rol. Een kleine kanttekening is dus wel op z’n plaats.
Meer over het onderzoek lees je hier
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag