Huisdier overleden? Deze 5 boeken helpen je kind om het een plek te geven

03.10.2024 15:00

Of het nou gaat om een kat, paard of goudvis. Het overlijden van een huisdier heeft vaak grote impact op je kinderen. Het is meestal de eerste keer dat ze in aanraking komen met de dood. En dan ook nog van hun geliefde dierenvriendje. Deze vijf boeken helpen om te praten over het verlies en een plek te geven aan de gevoelens van je kinderen.

Huisdier overleden? Deze boeken helpen je om er samen over te praten

Deze boeken zijn een mooie gespreksopener met verhalen, opdrachten, knutseltips en recepten om te bakken om het verlies van een huisdier een plek te geven.

1. Een boom vol herinneringen – Britta Teckentrup

Dit mooie prentboek van Britta Teckentrup gaat over over een vos die na een lang en gelukkig leven moe is en mooi plekje in het bos zoekt en in slaap valt. Voor altijd. Andere dieren in het bos missen hun vriend en komen bij elkaar om mooie herinneringen aan Vos op te halen. Zo groei de boom op de plek waar vos is ingeslapen. Voor kinderen vanaf vier jaar.

2. Dat is heel wat voor een kat – Judith Viorst & Fleur van der Weel

Dat is heel wat voor een kat’ is het ontroerende verhaal over poes Roetje, die dood is gegaan en begraven moet worden. Samen met zijn moeder verzint de hoofdpersoon tien dingen waarom Roetje zo’n fijne poes is geweest. Tien dingen, dat is heel wat voor een kat. Een klassieker over rouwverwerking geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.

3. Alles wat was – Hoe ga je om met afscheid? – Stine Jensen

 Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft schrijfster en filosoof Stine Jensen kinderen in dit boek inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan. Afscheid nemen kan zwaar zijn, maar ook mooi. Want wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws. Geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar oud.

4. Woezel & Pip – Dag lief Muisje – Guusje Nederhorst

In dit boek komen Woezel & Pip tijdens het zoeken van kastanjes in het bos een overleden muisje tegen. Een gevoelig en toegankelijk prentenboek over het verliezen van een dierbare en afscheid nemen binnen de veilige en vertrouwde belevingswereld van de Tovertuin van Woezel en Pip. Geschikt voor kinderen vanaf drie jaar oud.

5. Omdat ik je zo mis – Ayse Bosse

Een creatief boek voor kinderen over het gemis van een dierbare (kan ook een huisdier zijn). Dit boek biedt hulp voor ouders bij het begeleiden van het rouwproces met creatieve opdrachten. Kinderen leren woorden en betekenis te geven aan hun gevoelens en gedachten. Teken- en schrijfopdrachten, maar ook recepten om ‘zoeten tranen’ te bakken en ruimte om foto’s in te plakken.

Een overleden huisdier is erg verdrietig, maar kan ook een mooie manier zijn om voor de eerste keer te praten over de dood, verlies van dierbaren en verdrietige gevoelens. Deze boeken helpen jullie samen op weg.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.