Twijfel je wanneer je voor een tweede wil gaan? Misschien lijkt het je fijn om weinig leeftijdsverschil te hebben of wacht je juist liever tot je oudste op de basisschool zit. Volgens de wetenschap is dít het ideale leeftijdsverschil.
Lees verder onder de advertentie
Het ideale leeftijdsverschil
Er kan het beste vier jaar zitten tussen je eerste en je tweede kind, aldus de wetenschap. Waarom? Omdat er meer voordelen dan nadelen aan kleven. Zo is je oudste kind inmiddels al behoorlijk zelfstandig. Je kleuter kan je zelfs al een klein beetje helpen bij de verzorging van je baby. Dat is bij een dreumes of peuter toch anders, daar heb je je handen nog vol aan.
Lees verder onder de advertentie
Daarnaast gaat een kind van vier al naar school, waardoor je veel tijd alleen met je jongste hebt, en dat maakt het toch allemaal net iets minder pittig. Ook zijn kinderen van vier vaak beschermend tegenover hun kleine broertje of zusje en minder vaak jaloers dan jongere kinderen. Jijzelf staat zelfverzekerder in het ouderschap omdat je het alweer vier jaar doet én het kan zomaar zijn dat je de ongemakken van de babytijd allang weer bent vergeten.
Kleinere leeftijdsverschillen
Goed, de wetenschap kan dat allemaal wel zeggen, maar ieder mens is natuurlijk anders. Zo is het natuurlijk niet vanzelfsprekend dat je gelijk zwanger wordt. Misschien speelt er bij jou ook wel iets medisch mee of wil je vanwege je leeftijd niet te lang meer wachten. Gelukkig kleven er ook voordelen aan kleinere leeftijdsverschillen.
Lees verder onder de advertentie
1 à 1,5 jaar
Raakte je snel na je eerste opnieuw zwanger? En hebben jouw kids nu een leeftijdsverschil van één of anderhalf jaar? Het voordeel is dat je zo lekker snel door die tropenjaren heen fietst. Tenzij je voor een heel elftal gaat natuurlijk. Je kinderen volgen elkaar ook snel op in ontwikkeling, waardoor ze op hetzelfde moment dezelfde dingen leuk vinden. De nadelen liggen vooral bij jezelf: het kan best pittig zijn om een baby te verzorgen tijdens je zwangerschap. Zeker als je lichaam eigenlijk niet voldoende tijd heeft gehad om te herstellen na de eerste.
Lees verder onder de advertentie
2 à 3 jaar
Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar heeft als voordeel dat je lichaam wel voldoende de tijd heeft gehad om te herstellen. De babytijd zit nog vers in je geheugen, dus je weet goed waar je aan begint, maar je oudste is geen baby meer, waardoor je je handen iets meer vrij hebt. De nadelen zijn dat peutertjes vaak veel aandacht eisen en nog niet naar school gaan en dat kan pittig zijn met een newborn erbij. Ook kunnen peuters best jaloers zijn op baby’s.
Lees verder onder de advertentie
Grotere leeftijdsverschillen
Over de voordelen van een groter leeftijdsverschil hebben we het al even gehad. Dat zit ‘m echt in de zelfstandigheid van je oudste kind. Dat geldt ook als het leeftijdsverschil 5 jaar of meer is. Het nadeel is dat hoe groter het leeftijdsverschil wordt, hoe minder ze dezelfde interesses zullen hebben.
Lees verder onder de advertentie
Bronnen: Ouders van Nu, Zwangerportaal
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]