‘Lust ik niet!’, ‘Iel, vies!’ en ‘Dat ga ik echt niet eten!’, zijn bij ouders veelgehoorde zinnen aan tafel. Maar hoe groot de strijd om eten ook is, volgens wetenschapsexpert Martijn Peters is het wel belangrijk om verschillende voedselmiddelen te blijven aanbieden.
Lees verder onder de advertentie
“Als je niet aan een bepaalde smaak bent blootgesteld tegen de tijd dat je 2 jaar wordt, is de kans groot dat je het niet lekker zal vinden.”
Externe factoren
Er zijn belangrijke, externe factoren waarom we dingen niet lusten. Dat begint al in de baarmoeder. “In de baarmoeder inhaleert en ademt de foetus voornamelijk vruchtwater. En dat vruchtwater wordt op smaak gebracht door de voedingsgewoonten van de moeder. Ook via borstvoeding blijf je smaken binnenkrijgen. Op dat moment heb je nog geen afkeer voor een bepaald ingrediënt of gerecht”, aldus Peters. Het is daarom van belang om tijdens de zwangerschap al variërend en gezond te eten.
Lees verder onder de advertentie
Supersmaak
Verder hebben geur, textuur, culturele achtergrond en emotionele context invloed op je smaak. Als je bijvoorbeeld moet overgeven nadat je een nieuw voedingsmiddel hebt gegeten, krijgt het eten vaak de schuld. Een klein deel van jouw smaak is genetisch bepaald. “Zo beïnvloeden jouw genen de smaakpapillen op de tong. Hierdoor hebben sommige mensen weinig smaak, een gewone smaak of zelfs een ‘supersmaak’.”
Doorzetten met eten in de eerste twee jaar van het kinderleven kan dus belonend werken. Maar dit vergt wel wat geduld en doorzettingsvermogen. Volgens studies moet je eerst tien tot vijftien keer voedingsmiddelen aanbieden voordat een kind eraan kan wennen.
Lees verder onder de advertentie
Stapsgewijs leren eten
Wil je dit op latere leeftijd nog proberen, dan is het belangrijk om stapsgewijs voeding aan te bieden. “Begin door het voedingsmiddel in huis te halen dat jouw kind super vies vindt. Laat jouw zoon of dochter dan het voedsel eens in de mond stoppen, zonder het door te slikken. Zo kunnen ze wennen aan de smaak of textuur. De laatste stap is dan om het door te slikken.”
Maar niet getreurd als je de strijd rondom eten niet meer ziet zitten. Een onderzoek wijst uit dat het niet zo erg is als het kind iets niet lust. “Het is gezonder als mensen zichzelf niet verplichten om iets te eten, maar nadenken over wat ze wél graag eten.”
Bron: AD.nl.
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Amelia (30) is getrouwd met Liam (36), moeder van Mees (6) en Lucy (4). Ze vertelt over haar leven met twee jonge kinderen en hoe ze alles (meestal) draaiende houdt. Deze keer vertelt ze hoe ze zich tijdens haar zwangerschap allergisch voelde voor haar man.