‘De verpleegkundige vroeg of ik wel zeker wist of ik mijn dochter zo wilde noemen’
Je hebt urenlang getwijfeld, lijstjes gemaakt en de perfecte babynaam gekozen—en dan komt er ongevraagd kritiek van vreemden.
Jessica Butler is niet de biologische moeder van haar stiefzoons, maar toch noemt ze zichzelf ‘hun moeder’. En veel mensen vinden daar wat van, zo blijkt uit haar artikel op Scary Mommy.
‘Al meer dan tien jaar breng ik ze naar school, maak ik hun lunch, blijf ik thuis als ze ziek zijn, breng ze naar gitaarles en organiseer verjaardagsfeestjes’, schrijft Jessica. ‘Ik ben gewoon hun moeder, net als de ex-vrouw van mijn man; zij is 100 procent hun moeder. Ik heb haar plek niet in beslag genomen en we zijn niet elkaars rivalen.’ En hoewel deze situatie voor het gezin de normaalste zaak van de wereld is, zorgt het bij anderen geregeld voor scheve gezichten.
Lees ook
‘Stiefmoeder zijn is nog zwaarder dan moeder zijn’ >
Toen Jessica het vergeten huiswerk van haar stiefzoon ophaalde op school, bijvoorbeeld. ”Sorry, wiens moeder was je ook alweer?’, vroeg de receptionist. ‘Van Henry’, zei ik. Vervolgens liep de lerares van Henry langs en ‘verbeterde’ me: ‘Ze is Henry’s stiefmoeder, niet z’n moeder’…’ Jessica vervolgt: ‘Ik vind het raar dat mensen er problemen mee hebben dat ik mezelf ‘moeder’ noem. Mensen kunnen toch blij zijn hoeveel ik om ze geef? Voor veel mensen betekent ‘moeder’ ‘moeder’, en ‘stiefmoeder’ ‘geen moeder’. Onzin.’
Ze eindigt haar artikel met een statement: ‘Natuurlijk is stiefmoeder zijn anders dan moeder zijn – dat geldt ook voor vader en moeders. Maar we zijn allemaal ouders: we spelen allemaal een actieve rol in het dagelijkse leven van onze (stief)kinderen, dus ook het stiefouderschap is ouderschap.’