Deze truc nodigt je kind uit om zelf te gaan spelen

13.08.2024 13:00
invitation to play Bron: Unsplash

Geïnspireerd op de methodes van Maria Montessori, passen vele ouders een truc toe om hun kinderen zelf te laten spelen. Bijna zonder dat de ouders daar iets voor hoeven doen. Hoe dat werkt? Met een invitation to play.

Invitiation to play, vertaald als ‘uitnodiging om te spelen’, is inderdaad een manier om je kind uit te nodigen om tot een spel te komen. Veel hoef je er niet voor te doen, maar je moet het trucje wel even door hebben.

Lees ook – Dáaag telefoons en tablets: met deze tips wil je kind buitenspelen

Invitation to play opzetten

Montessori stelde de ontdekkingstocht van kinderen centraal. De Italiaanse arts en pedagoog ontdekte dat kinderen van nature graag willen leren en dat zij dat doen met wat ze voorhanden hebben. Open ended speelgoed past goed bij dit concept. Dat is speelgoed wat de fantasie van een kind prikkelt. Bijvoorbeeld een doos met blokken of zo’n houten regenboog die in vele kinderkamers te vinden is.

Open ended speelgoed

Met open ended speelgoed, of met speelgoed wat je thuis hebt liggen, zet je vervolgens een invitation to play klaar. Je zet het speelgoed uitnodigend klaar, zodat je kind er meteen mee wil gaan spelen wanneer hij of zij het ziet. Het moet eigenlijk de nieuwsgierigheid van je kind wekken, zodat er direct een fantasiespel ontstaat waar je kind zelf in op gaat. Verder zijn er ook geen regels.

Wanneer je, bijvoorbeeld voordat je kind uit school komt, zo’n invitation to play klaarzet, nodigt dat dus meteen uit tot spel. Je kind zal zich niet zo snel vervelen of naar een filmpje vragen. Óf jou nodig hebben om te zelf te kunnen spelen. Het stimuleert de zelfstandigheid van je kind, maar ook de creativiteit, fantasie en wekt nieuwsgierigheid op. Dit trucje heeft dus vele voordelen, ook voor jou.

Waarmee zet je een invitation to play op?

Als je het gedachtengoed van Montessori wil aanhouden, dan zet je een invitation to play op met speelgoed met een open einde. Heb je dat niet, denk dan eens aan wat je wel in huis hebt. Zoals droge rijst en pasta, zand, scheerschuim en water. Verschillende bakjes om alles in te doen, lepels erbij en kijk maar wat voor spel je kind laat zien.

Houten blokken en/of diertjes zijn ook perfect voor een invitation to play. Of magneetblokken, houten poppetjes, edelstenen en schelpen.

Lees ook – De geboortesteen van jouw kind en de betekenis erachter

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.