Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Ionica Smeets (37) is wiskundige en moeder van Tex (6) en Rifka (2). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.
Bij driekwart van de gezinnen werkt een van de ouders voltijd en de ander deeltijd of niet. En dat blijkt helemaal niet zo slim. Het Nibud lanceerde onlangs de werkzorgberekenaar waarop je kunt zien wat er verandert als een van de ouders minder of meer gaat werken. De reden: voor veel gezinnen is het financieel gunstiger als allebei de partners parttime werken. Door allerlei regelingen met toeslagen en belastingen houd je bijvoorbeeld vaak meer geld over als je allebei vier dagen werkt dan als de een vijf dagen werkt en de ander drie. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om geld.
Willen moeders niet domweg meer tijd voor hun gezin (want het zijn meestal de moeders die deeltijd werken)? En willen de vaders niet vooral lekker carrière maken? Volgens de emancipatiemonitor 2016 valt dat wel mee. Vaders geven aan dat zij vier dagen per week werken als ideaal zien. Tegelijk zouden veel moeders juist graag meer werken. Ongeveer de helft van de stellen heeft een voorkeur voor een situatie waarbij beide partners evenveel uren buitenshuis werken en de zorgtaken eerlijk delen. Alleen is er iets met hoe eerlijk delen in de praktijk vaak gaat.
De Franse illustratrice Emma maakte er een geweldige strip over. Daarin zie je hoe een moeder gasten ontvangt, een maaltijd voor hen kookt en in de tussentijd haar kinderen te eten geeft. Als op een gegeven moment een pan overkookt, komt haar man aanlopen en concludeert dat het een zootje is. Hij vraagt: ‘Wat heb je nou gedaan?’ De vrouw zegt boos dat zij álles heeft gedaan. Waarop de man zegt dat ze dan even om hulp had moeten vragen. Tekenares Emma concludeert dat als een man van zijn vrouw verwacht dat ze hem thuis vertelt wat hij moet doen, zij daarmee de projectleider van het huishouden wordt. Hij is maar een simpele ondergeschikte die doet wat hem verteld wordt. Terwijl het plannen van taken op zichzelf ook al een flinke klus is. Wat stom dat ik hier nooit eerder over had nagedacht.
Als je zegt dat je thuis de taken eerlijk 50/50 verdeelt, geldt dat dan ook voor de planning ervan? Of maakt de een alle lijstjes en moet diegene denken aan alles wat er moet gebeuren? Als dat zo is, dan is het tijd de taken opnieuw te verdelen – waarbij je ook het maken van de planning verdeelt.
Wij zijn thuis van systeem veranderd. Vroeger maakte ik elk weekend een lijstje voor Han van wat hij moest doen. We deden elk de helft van het huishouden, maar ik moest alles plannen. Nu hebben we de taken echt eerlijk verdeeld. Ik doe alles met boodschappen, eten en administratie, Han doet de was, de auto en alle klusdingen. Het scheelt me zo veel tijd en stress dat ik daarover helemaal niet meer na hoef te denken en dat er als vanzelf stapels schone truitjes in mijn kast belanden.
Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl
Dit artikel staat in Kek Mama 08-2017