Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (3). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.
Lees verder onder de advertentie
Als iets goed gaat bij de kinderen, denk ik graag dat dit komt doordat Han en ik van die goede ouders zijn. Zo was Tex bijvoorbeeld heel snel zindelijk; binnen een week was hij zowel overdag als ’s nachts uit de luiers en dat allemaal toen hij tweeënhalf was. Ik gaf mezelf destijds een schouderklopje: dat hadden we toch maar goed aangepakt.
Lees verder onder de advertentie
Zindelijk worden
Alleen pakken we nu alles bij Rifka precies hetzelfde aan en is zindelijk worden een drama. Sinds een paar weken geeft ze aan dat ze graag op het potje wil. Wij hadden daar rustig op gewacht, want ik herinnerde me dat we bij Tex pas in actie kwamen toen hij zelf interesse toonde in zindelijk worden. Dus we juichten toen Rifka aankondigde dat ze voortaan ‘met zonder luier’ wilde en namen haar net als Tex regelmatig mee naar haar potje.
Lees verder onder de advertentie
Alleen werkte dat nu niet. Vaak zei Rifka op het potje dat ze écht, écht, écht niet hoefde te plassen. Om dan tien minuten later beteuterd te melden dat ze in haar broek had geplast. We waren druk met dweilen, wegwerken van de extra was en vooral met het troosten van Rifka die het steeds zo erg vond als het misging.
Zoete kinderen
Dit schoot niet op. Licht wanhopig pakte ik mijn eigen boek Zoete kinderen eten geen suiker uit de kast, in de hoop dat ik daarin vier jaar geleden misschien iets verstandigs over zindelijkheidstraining had geschreven.
Lees verder onder de advertentie
Helaas, het enige stukje over zindelijkheid in dat boek had ik geschreven voordat Tex zover was en het ging over hoe kinderen tegenwoordig later zindelijk worden dan vijftig jaar geleden. Ik eindigde het hoofdstuk met: ‘Zelf hoop ik dat Tex op de kinderopvang binnenkort zelf interesse zal krijgen voor het wc-potje. En anders moet ik maar eens uitzoeken wélke zindelijkheidstraining nu het beste werkt.’
Bij Tex was dat dus niet nodig, maar nu ga ik toch maar eens op zoek naar effectieve zindelijkheidstrainingen. Ik kom een afgrijselijke studie tegen waar kinderen beloond werden met snoep terwijl ze op het potje zitten. Zelfs als dit wetenschappelijk gezien de beste aanpak is, dan nog ga ik Rifka geen marshmallows geven terwijl ze zit te poepen.
Lees verder onder de advertentie
Dan vind ik een recente Vlaamse studie die beschrijft hoeveel kinderen nog niet zindelijk zijn als ze naar school moeten. In België begint school namelijk al bij tweeënhalf jaar en een grote groep kinderen leert pas daarna netjes op de wc te plassen. Tot wanhoop van hun meesters en juffen. Maar het goede nieuws is dat vrijwel alle kinderen daar zindelijk zijn als ze drie zijn.
Het komt wel goed
Ik besluit dat wij geen haast hebben en dat het heus wel goed komt. Rifka is net drie en hoeft voorlopig niet naar school. We doen deze zomer een nieuwe poging, maar voorlopig draagt Rifka naar volle tevredenheid oefenbroekjes. Ze gaat vrolijk zelf op het potje – op dat ene ongelukje per dag na. Ik denk dat we desondanks prima ouders zijn.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.