Het ene onderzoek roept dat een iPad goed is voor de motoriek van een kind, weer een ander onderzoek waarschuwt juist voor het gebruik van zo’n tablet. Wij hebben een paar handige regels en feiten voor je op een rij gezet.
Lees verder onder de advertentie
Want is zo’n iPad nou echt zo slecht?
Cognitieve achterstand
Natuurlijk kan een tablet helpen voor de ontwikkeling van je kind, maar het gevaar van deze ‘elektronische babysitters’ is dat je ze vaak fulltime laat babysitten. En daar gaat het mis.Onderzoek laat zien wat er met je kind gebeurt als hij teveel naar beeldschermen staart: zo hebben onderzoekers geconstateerd dat wanneer je een brein in ontwikkeling te veel stimuleert met mobieltjes, internet of een iPad, dit kan zorgen voor een cognitieve achterstand.
Lees verder onder de advertentie
‘Overdosis’
Ook leerstoornissen, sneller impulsief reageren en minder goed in staat zijn om zichzelf onder controle te houden (driftbuien) kunnen sneller ontstaan door een ‘overdosis technologie’. Tot slot nog een belangrijke: wanneer kinderen teveel tv kijken, gamen of op de iPad zitten, bewegen ze minder. De kans op overgewicht is hierdoor groter.
Oké, genoeg over de risico’s: je kind de godganse dag achter een tablet zetten is dus een minder goed idee. Maar hoe pak je het wel verstandig aan? In veel gevallen is het maken van afspraken een kwestie van gezond verstand. Maar om als opvoeder wat houvast te hebben, geeft Mijn Kind Online het volgende advies:
Lees verder onder de advertentie
Kinderen tot 2 jaar: een paar keer per week kort samen op een tablet, computer of smartphone surfen of spelen.
2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag.
4 – 5 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag.
Voor kinderen in de latere basisschoolleeftijd adviseert het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) om kinderen niet langer dan twee uur per dag achter een beeldscherm te laten zitten.
Taalgevoel
Als je je aan deze tijden houdt, kan iPad-gebruik volgens ‘de wetenschap’ dus geen schade aanrichten. Onderzoekers van de University of London en King’s College zeggen zelfs dat het gebruik van touchscreens goed is voor de fijne motoriek van kinderen. Ook kan het spelenderwijs helpen bij taalgevoel en concentraties en stimuleert het creativiteit: niet verkeerd.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.