Twee derde van de Nederlanders denkt dat houten speelgoed veiliger is voor een kind dan plastic speelgoed, omdat het geen chemische stoffen bevat. Maar klopt dat ook? Dit moet je erover weten.
Lees verder onder de advertentie
Veel ouders verkiezen houten speelgoed boven plastic spul, omdat het duurzamer, mooier en vooral veiliger is. Tenminste, dat denken ze. Volgens onderzoek van Waarzitwatin – een initiatief van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – denkt 69 procent van de Nederlanders dat er in natuurlijke producten, zoals houten speelgoed, helemaal geen chemische stoffen zitten. Onterecht, want chemische stoffen zijn overal te vinden, ook in de natuur. Bovendien is houten speelgoed vaak bewerkt met chemische stoffen als verf of lijm.
Lees verder onder de advertentie
Chemische stoffen
“Houten speelgoed is gewoon veilig te gebruiken, maar bevat niet altijd minder chemische stoffen dan plastic speelgoed”, legt Femke Affourtit, expert chemische stoffen in kinderproducten, uit. Chemische stoffen hoeven dus helemaal niet schadelijk te zijn. Sterker nog: soms maken ze producten beter. “Chemische stoffen zorgen er voor dat zonnebrand ook echt beschermt tegen de zon, handzeep eventuele ziektekiemen op je handen verwijdert en viltstiften een leuke kleur hebben”, aldus Femke. Zolang je ze op een veilige manier gebruikt, en zeker met kinderen jonger dan drie, is er niet zoveel aan de hand.
Houten blokken, treinbanen en wagentjes worden gemaakt van verschillende houtsoorten, zoals beukenhout en vurenhout. Vervolgens wordt het speelgoed vaak gelijmd, geverfd, gelakt of geolied. Dat brengt ook chemische stoffen met zich mee, bijvoorbeeld (zware) metalen in de verflaag. Klinkt gevaarlijk, maar dat is het niet. Zolang speelgoed aan de wettelijke eisen voldoet, is het veilig om te gebruiken. Goed om te weten: speelgoed dat je in Nederlandse winkels of webshops koopt, móet voldoen aan deze eisen. Check wel even of het geschikt is voor de leeftijd van je kind, in verband met stikgevaar. Benieuwd welke stoffen in producten (on)veilig zijn? Hier vind je en handig overzicht.
Bron: Waarzitwatin
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Soms krijg je een Tikkie waar je even van moet knipperen. Niet vanwege het bedrag, maar vanwege de brutaliteit. Van 2,75 euro voor een kopje thee tot de benzinekosten van een lift die je niet wilde — dit zijn de Tikkies die je niet zag aankomen.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.