Twee derde van de Nederlanders denkt dat houten speelgoed veiliger is voor een kind dan plastic speelgoed, omdat het geen chemische stoffen bevat. Maar klopt dat ook? Dit moet je erover weten.
Lees verder onder de advertentie
Veel ouders verkiezen houten speelgoed boven plastic spul, omdat het duurzamer, mooier en vooral veiliger is. Tenminste, dat denken ze. Volgens onderzoek van Waarzitwatin – een initiatief van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – denkt 69 procent van de Nederlanders dat er in natuurlijke producten, zoals houten speelgoed, helemaal geen chemische stoffen zitten. Onterecht, want chemische stoffen zijn overal te vinden, ook in de natuur. Bovendien is houten speelgoed vaak bewerkt met chemische stoffen als verf of lijm.
Lees verder onder de advertentie
Chemische stoffen
“Houten speelgoed is gewoon veilig te gebruiken, maar bevat niet altijd minder chemische stoffen dan plastic speelgoed”, legt Femke Affourtit, expert chemische stoffen in kinderproducten, uit. Chemische stoffen hoeven dus helemaal niet schadelijk te zijn. Sterker nog: soms maken ze producten beter. “Chemische stoffen zorgen er voor dat zonnebrand ook echt beschermt tegen de zon, handzeep eventuele ziektekiemen op je handen verwijdert en viltstiften een leuke kleur hebben”, aldus Femke. Zolang je ze op een veilige manier gebruikt, en zeker met kinderen jonger dan drie, is er niet zoveel aan de hand.
Houten blokken, treinbanen en wagentjes worden gemaakt van verschillende houtsoorten, zoals beukenhout en vurenhout. Vervolgens wordt het speelgoed vaak gelijmd, geverfd, gelakt of geolied. Dat brengt ook chemische stoffen met zich mee, bijvoorbeeld (zware) metalen in de verflaag. Klinkt gevaarlijk, maar dat is het niet. Zolang speelgoed aan de wettelijke eisen voldoet, is het veilig om te gebruiken. Goed om te weten: speelgoed dat je in Nederlandse winkels of webshops koopt, móet voldoen aan deze eisen. Check wel even of het geschikt is voor de leeftijd van je kind, in verband met stikgevaar. Benieuwd welke stoffen in producten (on)veilig zijn? Hier vind je en handig overzicht.
Bron: Waarzitwatin
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Wie K3 zegt, denkt aan vrolijke liedjes, kleurrijke outfits en een flinke dosis nostalgie. Maar in het RTL-programma Renze op Zondag werd aan de talkshowtafel een verrassend geheim onthuld door Miquel Wiels, de tekstschrijver van K3. In het liedje Kuma Hé zit namelijk een spicy boodschap verscholen.