Heb je net een doekje langs de mond van je baby gehaald, komt de volgende speekselgolf alweer naar buiten. Waarom je kind zoveel kwijt en wat je eraan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Als je baby een paar weken oud is, zal hij nog niet veel kwijlen. Hij ligt dan voornamelijk op zijn rug. Maar zodra hij richting de zes maanden gaat, begint hij langzaam te brabbelen en dingen in zijn mond te stoppen. Ook bellen blazen van speeksel is bij veel baby’s favoriet, waardoor speeksel in grote hoeveelheid naar buiten kan komen.
Lees verder onder de advertentie
Rond deze tijd komen bij de meeste kinderen ook de eerste tandjes door. Dit kun je merken door rode wangetjes, maar ook omdat je kind meer speeksel produceert en flink gaat kwijlen.
Als hij een jaar of twee is, zul je merken dat hij dat waarschijnlijk nog maar heel minimaal doet.
Het nut van speeksel
Het kan zijn dat je op een gegeven moment het gevoel hebt dat je doekjes blíjft aanslepen om de mond van je baby te deppen. Maar wist je dat het speeksel wel degelijk nut heeft?
Het houdt de mond en keel van je baby vochtig en het maakt het makkelijker voor hem om te slikken. Zodra je baby de fase van eerste hapjes gehad heeft en langzaam moet gaan wennen aan voedsel met meer structuur, helpt het speeksel om dat voedsel zacht en vochtig te maken. Ook breekt het zetmeel af en bevat het speeksel eiwitten die het tandvlees van je kleine beschermen.
Wanneer moet je alert zijn?
Veel speeksel is dus heel normaal, maar in sommige situaties moet je goed opletten. Als het gezicht van je baby de hele tijd nat is, kan één van de volgende dingen aan de hand zijn:
Hij heeft problemen met slikken, bijvoorbeeld door kaakproblemen of slappe mondspieren
Hij kan reageren op bepaalde etenswaren
Het kan een bijwerking zijn van medicatie die hij krijgt
Wat kun je eraan doen?
Raakt de huid van je baby wat geïrriteerd door het overvloedige speeksel, droog dan zijn mond en wangen regelmatig. Of doe een kwijlslabbetje om en verwissel die zodra het te nat wordt.
Verschoon zijn bed vaker, zeker als de hoes van het matras erg nat is geworden en doe een absorberend matje onder het hoeslaken. Heeft je kind ook last van uitslag in zijn gezicht, smeer dan een beschermende babyzalf.
Lees verder onder de advertentie
Maak je je zorgen dat je kind wel heel veel kwijlt, neem dan contact op met je huisarts.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
She’s baaaaack, zoals Selma Omari zelf zegt in de trailer van haar realityshow Selma; Op mijn manier. In het nieuwe seizoen volg je haar uitdagingen in het alleenstaande moederschap. “Ik vind het moeilijk, ik heb het onderschat.”
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]