Dat mag echt niet, en dat mag wel. Consequent opvoeden is volgens vele de basis voor een goede opvoeding. Als je maar vasthoudt aan de vaste regels en normen, zou dat het recept voor een goede opvoeding moeten zijn.
Maar hoe goed blijkt een consequente opvoeding nou te werken?
Lees verder onder de advertentie
Waarom denken we dat consequentie belangrijk is?
Dat je kind later alles doet wat niet mag, is toch wel één van de grootste angsten die ouders hebben. Door consequent op te voeden wordt er vaak gedacht dat je kinderen goed terechtkomen. Toch heeft een goede opvoeding niet allemaal met consequentie te maken, want is elke situatie hetzelfde? Nee, dus is het ook moeilijk om in elke situatie dezelfde regels te hanteren.
Lees verder onder de advertentie
Consequent zijn
Elk dag is anders en ook elk conflict is anders. Het is dan lastig om altijd vast te houden aan dat wat je je kind duidelijk wilt maken. Vooral als je kind goede tegenargumenten heeft die jou je regels in twijfel laat trekken. “Over bedtijden bijvoorbeeld. Komt je kind met iets dat ze op school heeft gehoord, of heeft hij of zij in een filmpje gezien dat een latere bedtijd normaal is voor zijn leeftijd, en denk jij ‘daar zit eigenlijk wel wat in’? Dan kun je hierover in gesprek om te kijken of jullie de regel kunnen veranderen”, zegt Mariëlle Beckers, orthopedagoog.
Lees verder onder de advertentie
Afwijken van het consequent zijn
Tuurlijk is de basis voor opvoeden dat regels en afspraken duidelijkheid geven en voorspelbaarheid bieden voor een kind, kinderen hebben daar behoefte aan. Het handhaven van de regels blijft dus het uitgangspunt. Ook is het voor jezelf handig een hoop regels te hebben voor je kind, want anders zouden er dagelijks honderden situaties zijn waarbij je moet ingrijpen en bijsturen. “Maar je moet wel van jezelf weten dat de regels nageleefd kunnen worden. En het is niet de bedoeling dat er geen ruimte is om soms af te wijken als de situatie erom vraagt’’, zegt ontwikkelingspsycholoog en opvoedcoach Karla Mooy.
Lees verder onder de advertentie
Congruent in plaats van consequent
Handel congruent in plaats van consequent. Dit houdt in dat je altijd handelt in overeenstemming met je gevoel en denken en dat kan wel inconsequent zijn. Authentiek handelen als mens, zonder je te laten leiden door angsten en overtuigingen die nergens op gebaseerd zijn.
De feestdagen staan voor de deur. Ben jij nog op zoek naar cadeau inspiratie? Wij hebben een perfecte kerstdeal voor je. 4x Kek Mama magazine voor maar €15,-.Kek Mama is de #1 glossy voor moeders, met kinderen van 0 tot 12 jaar. Kek Mama brengt je elke maand eerlijke verhalen, persoonlijke interviews en herkenbare columns Sluit snel de deal af, want op=op.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.