Als je kind het lukt om bepaald gedrag af te leren, kun je ervoor kiezen hem daarvoor te belonen. Maar welke beloningssystemen zijn er? Wij zetten ze voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Met een beloningssysteem stimuleer je je kind op een positieve manier om iets goed te doen. Bijvoorbeeld z’n bord leegeten of helpen in het huishouden. Als hij heel klein is, heeft zo’n systeem nog weinig zin, want dan begrijpt hij het nog niet goed. Je kunt er het beste mee aan de slag gaan vanaf een jaar of drie, tot je kind ongeveer tien jaar oud is.
Lees verder onder de advertentie
Bespreek van tevoren wel goed welke regels je hanteert: wat moet er gedaan worden om een beloning te verdienen?
Kritiek
Natuurlijk is een beloningssysteem niet zaligmakend. Sommige ouders hebben er kritiek op, omdat ze van mening zijn dat het niet goed is voor de innerlijke motivatie van je kind. Vraag jezelf dus af of je het wil inzetten en zo ja, welke vorm je het beste bij je kind en jullie gezin vindt passen.
Wij zetten een aantal beloningssystemen voor je op een rij:
Stickers
Dit systeem wordt veel gebruikt en werkt heel simpel. Elke keer als je kind een bepaalde handeling of taak goed doet, mag hij een sticker plakken op een beloningskaart.
Je kunt je kind hier op een speelse manier bij betrekken: laat hem zelf stickers uitzoeken die hij mooi vindt en knutsel eventueel samen een mooie beloningskaart waar hij ze op kan plakken.
Lees verder onder de advertentie
Iets lekkers
Een eeuwenoude vorm van beloning, bijvoorbeeld met een koekje of een bakje chips. Ook hier kun je je kind goed zelf bij betrekken: ga bijvoorbeeld na goed gedrag samen koekjes bakken of laat hem kiezen wat er ’s avonds gegeten wordt.
Lees verder onder de advertentie
Cadeautje
Hier zal je kind heel blij mee zijn, maar je wil hem natuurlijk niet teveel verwennen. Kies daarom voor kleine cadeautjes die vooral praktisch zijn. Denk aan knutselspullen, haaraccessoires, enzovoorts.
Lees verder onder de advertentie
Beleving
Samen iets leuks gaan doen – een bezoekje brengen aan de kinderboerderij of een film kijken – is iets wat je kind zich lang zal herinneren. Het heeft misschien wel meer effect dan het zoveelste speelgoed, dus bedenk leuke, kleine uitjes die gratis zijn of weinig kosten.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.