Als je kind het lukt om bepaald gedrag af te leren, kun je ervoor kiezen hem daarvoor te belonen. Maar welke beloningssystemen zijn er? Wij zetten ze voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Met een beloningssysteem stimuleer je je kind op een positieve manier om iets goed te doen. Bijvoorbeeld z’n bord leegeten of helpen in het huishouden. Als hij heel klein is, heeft zo’n systeem nog weinig zin, want dan begrijpt hij het nog niet goed. Je kunt er het beste mee aan de slag gaan vanaf een jaar of drie, tot je kind ongeveer tien jaar oud is.
Lees verder onder de advertentie
Bespreek van tevoren wel goed welke regels je hanteert: wat moet er gedaan worden om een beloning te verdienen?
Kritiek
Natuurlijk is een beloningssysteem niet zaligmakend. Sommige ouders hebben er kritiek op, omdat ze van mening zijn dat het niet goed is voor de innerlijke motivatie van je kind. Vraag jezelf dus af of je het wil inzetten en zo ja, welke vorm je het beste bij je kind en jullie gezin vindt passen.
Wij zetten een aantal beloningssystemen voor je op een rij:
Stickers
Dit systeem wordt veel gebruikt en werkt heel simpel. Elke keer als je kind een bepaalde handeling of taak goed doet, mag hij een sticker plakken op een beloningskaart.
Je kunt je kind hier op een speelse manier bij betrekken: laat hem zelf stickers uitzoeken die hij mooi vindt en knutsel eventueel samen een mooie beloningskaart waar hij ze op kan plakken.
Lees verder onder de advertentie
Iets lekkers
Een eeuwenoude vorm van beloning, bijvoorbeeld met een koekje of een bakje chips. Ook hier kun je je kind goed zelf bij betrekken: ga bijvoorbeeld na goed gedrag samen koekjes bakken of laat hem kiezen wat er ’s avonds gegeten wordt.
Lees verder onder de advertentie
Cadeautje
Hier zal je kind heel blij mee zijn, maar je wil hem natuurlijk niet teveel verwennen. Kies daarom voor kleine cadeautjes die vooral praktisch zijn. Denk aan knutselspullen, haaraccessoires, enzovoorts.
Lees verder onder de advertentie
Beleving
Samen iets leuks gaan doen – een bezoekje brengen aan de kinderboerderij of een film kijken – is iets wat je kind zich lang zal herinneren. Het heeft misschien wel meer effect dan het zoveelste speelgoed, dus bedenk leuke, kleine uitjes die gratis zijn of weinig kosten.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”
Je kent het misschien wel. Je kind heeft geen zin in school en doet er alles aan om thuis te blijven. En dus worden er soms originele smoesjes bedacht. Al spant de zoon van Sara de kroon: hij verstopte haar autosleutels.