Het is een vervelend gezicht, maar het kan weleens gebeuren: kinderen die flauwvallen. Wat de mogelijke oorzaken zijn en wanneer je het beste contact op kunt nemen met de huisarts, vertellen we je hier.
Lees verder onder de advertentie
Voordat je kind flauwvalt, voelt hij zich vaak van te voren al wat draaierig, zweterig en misselijk. Ook kan hij een bleek gezicht krijgen. Zie je deze tekenen bij je kind? Dan kun je flauwvallen voorkomen door ervoor te zorgen dat-ie zijn hoofd tussen zijn knieën houdt. Zo stroomt bloed sneller naar het hoofd.
Lees verder onder de advertentie
Mogelijke oorzaken
Soms is het niet meteen duidelijk waardoor je kind is flauwgevallen, maar dit zijn veelvoorkomende oorzaken:
Lage bloeddruk, bijvoorbeeld door door warmte, bloedverlies, zouttekort of te snel opstaan.
Te weinig gegeten of gedronken.
Het zien van een injectie of bloed.
Heftige emoties, bijvoorbeeld pijn, angst of verdriet.
Hartritmestoornis – al komt dit bij kinderen minder vaak voor dan bij volwassenen.
Neurologische oorzaken, zoals een epileptische aanval.
Meestal komt je kind na ongeveer een minuut vanzelf weer bij. Laat ‘m dan tien minuten rustig liggen met een kussen onder z’n hoofd. Kijk gelijk of hij zichzelf heeft bezeerd, zorg voor frisse lucht en stel ‘m gerust. Verliest je kind zijn bewustzijn? Bel dan direct 1-1-2.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel flauwvallen niet ernstig hoeft te zijn, is het wel verstandig om na afloop altijd contact op te nemen met de huisarts. Die kan kijken of het nodig is om je kind verder te onderzoeken.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.