Als je kind in groep 2 zit, gaat-ie voor het eerst naar de schoolarts. Maar wat houdt dat precies in en waar wordt er dan naar gekeken?
Lees verder onder de advertentie
Wanneer naar de schoolarts?
Zodra je kind 4 wordt, gaat hij niet meer naar het consultatiebureau. De schoolarts neemt het stokje dan over en controleert voortaan de ontwikkeling van je kind. Over het algemeen gaat je kind op de basisschool twee keer langs de schoolarts: als je kind vijf jaar is (groep 2) en als je kind negen jaar is (in groep 6, dan volgen de twee BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond). Er volgt nog een derde bezoekje als je kind veertien jaar is.
Lees verder onder de advertentie
Wat doet de schoolarts?
Voor het allereerste bezoek aan de schoolarts krijg je een vragenlijst door de GGD toegestuurd. De schoolarts onderzoekt jouw kind op verschillende gebieden: zo worden lengte, gewicht, zicht en gehoor getest. Ook wordt er gekeken naar de spraak en de fijne en grove motoriek, net als de algemene groeicurve van je kind. Ook eventuele gedragsproblemen of moeilijkheden met eten, bedplassen of slapen kunnen worden besproken. De schoolarts heeft dus ook een adviserende rol.
Als ouder moet je toestemming geven voordat de arts jouw kind mag onderzoeken, dit gebeurt dus nooit zonder jouw medeweten. Het bezoeken van de schoolarts is overigens niet verplicht. Wel is het aan te raden, omdat op deze manier eventuele problemen in de ontwikkeling van je kind sneller kunnen worden getackeld. Meestal mag je als ouder mee naar de onderzoeken.
Lees verder onder de advertentie
Kan een schoolarts jullie doorverwijzen?
Een schoolarts behandelt niet zelf. Wordt er iets geconstateerd dat extra zorg of aandacht nodig heeft, dan verwijst de schoolarts je kind door naar de huisarts, specialist of naar jeugdhulpverlening.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”