Als je kind in groep 2 zit, gaat-ie voor het eerst naar de schoolarts. Maar wat houdt dat precies in en waar wordt er dan naar gekeken?
Lees verder onder de advertentie
Wanneer naar de schoolarts?
Zodra je kind 4 wordt, gaat hij niet meer naar het consultatiebureau. De schoolarts neemt het stokje dan over en controleert voortaan de ontwikkeling van je kind. Over het algemeen gaat je kind op de basisschool twee keer langs de schoolarts: als je kind vijf jaar is (groep 2) en als je kind negen jaar is (in groep 6, dan volgen de twee BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond). Er volgt nog een derde bezoekje als je kind veertien jaar is.
Lees verder onder de advertentie
Wat doet de schoolarts?
Voor het allereerste bezoek aan de schoolarts krijg je een vragenlijst door de GGD toegestuurd. De schoolarts onderzoekt jouw kind op verschillende gebieden: zo worden lengte, gewicht, zicht en gehoor getest. Ook wordt er gekeken naar de spraak en de fijne en grove motoriek, net als de algemene groeicurve van je kind. Ook eventuele gedragsproblemen of moeilijkheden met eten, bedplassen of slapen kunnen worden besproken. De schoolarts heeft dus ook een adviserende rol.
Als ouder moet je toestemming geven voordat de arts jouw kind mag onderzoeken, dit gebeurt dus nooit zonder jouw medeweten. Het bezoeken van de schoolarts is overigens niet verplicht. Wel is het aan te raden, omdat op deze manier eventuele problemen in de ontwikkeling van je kind sneller kunnen worden getackeld. Meestal mag je als ouder mee naar de onderzoeken.
Lees verder onder de advertentie
Kan een schoolarts jullie doorverwijzen?
Een schoolarts behandelt niet zelf. Wordt er iets geconstateerd dat extra zorg of aandacht nodig heeft, dan verwijst de schoolarts je kind door naar de huisarts, specialist of naar jeugdhulpverlening.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.