Zo bewegelijk als kinderen zijn, zit een ongeluk in een klein hoekje – evenals een schaafwond. Maar wat moet je doen als je kind met zo’n pijnlijke plek thuiskomt? Wij geven tips.
Lees verder onder de advertentie
Afspoelen
Als kinderen op straat vallen, kan er vaak wat vuil in de wond zitten. Belangrijk is om dit er eerst zoveel mogelijk uit te spoelen – een klein steentje kan bijvoorbeeld in de huid groeien en gaan ontsteken. Viezigheid haal je eruit met kraanwater, een pincet en als dat niet lukt een zacht (tanden)borsteltje. Vervolgens kun je de plek met jodiumvrij desinfecteermiddel ontsmetten.
Lees verder onder de advertentie
‘Aan de lucht’ laten drogen
Probeer een schaafwond zoveel mogelijk ‘aan de lucht’ te laten drogen. Is de wond hier te groot of te diep voor of zit-ie op een onhandige plek, dan kun je deze afdekken met metaline of ander verband dat niet aan de wond kleeft.
Over het algemeen herstelt de kapotte huid zich vanzelf weer en is een bezoekje aan de dokter niet nodig. Heeft de schaafwond een oppervlakte van 5 procent van het lichaamsoppervlak van je kind? Dan is het wel raadzaam om naar de huisarts te gaan.
Lees verder onder de advertentie
Tetanus
Goed om te weten: in straatvuil of modder kunnen tetanusbacteriën zitten. Grote kans dat jouw kind al tegen tetanus is ingeënt (het DKTP- of DTP-vaccin), maar als dit langer dan vijf jaar geleden is, neem dan voor advies contact op met de huisarts.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]