Breng je je kind naar het kinderdagverblijf, zet-ie het non stop op een huilen: het is de nachtmerrie van elke ouder, want niemand wil z’n bloedje overstuur achterlaten. Wat kun je op zo’n moment doen? Kek Mama geeft tips.
Lees verder onder de advertentie
Scheidingsangst
Op jonge leeftijd snappen kinderen nog niet dat wanneer je als ouders weggaat, je ook weer terugkomt. Scheidingsangst wordt dat genoemd. Deze angst is heel normaal voor ’n kind en maakt deel uit van de ontwikkeling, maar het kan wel heftig zijn. Vaak begint deze fase rond de leeftijd van acht maanden en is-ie op z’n piek tussen de acht en achttien maanden.
Hoe lang zo’n eenkennigheidsfase duurt? Daar is geen peil op te trekken. Bij het ene kind is het na een paar maanden voorbij, maar het kan soms ook duren tot ze een jaar of 3 zijn. En dan kan zo’n emotioneel wegbrengmoment op het kinderdagverblijf best pittig zijn. Daarom wat tips op een rij:
Lees verder onder de advertentie
Hou een vast ritueel aan, net als bij het naar bed gaan. Voorbeeld: doe het jasje uit, ga nog even samen spelen, geef je kind vervolgens een kus en zeg dat je weer terugkomt.
Vermijd het spitsmoment zo tussen 8.15 en 8.45 uur (als dat mogelijk is). Vaak is het dan erg druk en zijn er veel prikkels van andere (verdrietige) kinderen.
Probeer van het afscheid geen enorm ‘ding’ te maken: hou het kort. Door steeds weer terug te komen om je kind te troosten, kan het voor je kind lastiger zijn om rustig te worden. Vaak zie je dat als papa of mama eenmaal weg is, het huilen ook voorbij is.
Geef iets vertrouwds me. Van een favoriete knuffel tot een t-shirt dat naar jou ruikt: een vertrouwde geur kan rustgevend werken voor kinderen.
Hoe verdrietig je kind ook is, probeer zelf rustig te blijven. Je kunt zodra je weg bent altijd even met de leidsters bellen om te vragen of alles goed is gegaan. Of je ziet in de opvang-app wat geruststellende foto’s voorbijkomen.
Gaat jouw kind één dag per week naar de opvang en wordt het huilen echt niet minder? Dan kun je overwegen om een extra dag opvang te nemen als dat financieel mogelijk is, of voor twee halve dagen te gaan. Bij één dag opvang zie je namelijk vaker dat kinderen steeds weer opnieuw moeten wennen.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.