Je knippert even met je ogen en je kind is ineens vier jaar. Tijd om naar school te gaan. Dit moet je weten over het inschrijven van je kind bij de basisschool.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer kun je je kind inschrijven?
Kinderen mogen vanaf vier jaar naar school, maar ze zijn het niet verplicht. Vanaf vijf jaar zijn ze wél leerplichtig. Het is handig om je kind ruim op tijd (bijvoorbeeld een jaar van te voren) in te schrijven. Sommige scholen hebben namelijk een wachtlijst. Gemeenten hebben vaak regels en afspraken over het kiezen van een school (bijvoorbeeld: kinderen krijgen voorrang bij plaatsing als er al een oudere broer of zus op school zit, of je moet binnen een bepaalde afstand van de school wonen). Sommige gemeenten sturen hierover een brief aan ouders, ook ter herinnering aan dat het tijd is om te kind in te schrijven. Maar let op: niet iedere gemeente doet dit, dus wees zelf ook alert en op tijd.
Lees verder onder de advertentie
Waar vind je een overzicht van de scholen?
Soms is het best lastig om een keuze te maken. Welke school past nou het beste bij jouw kind? Een handig overzicht van alle scholen in jullie buurt vind je op de site Scholen op de kaart. Hierbij kun je meteen basisscholen met elkaar vergelijken qua scores op de eindtoets, maar ook hoe tevreden leerlingen over hun school zijn en wat de bevindingen van de schoolinspectie zijn.
Lees verder onder de advertentie
Hoe verloopt het inschrijven?
Je kiest zelf de school van je kind en aan het inschrijven zijn geen kosten verbonden. Bij het inschrijven moet je het burgerservicenummer (BSN) van je kind doorgeven. Neem hiervoor het geboortebewijs of identiteitsbewijs van je kind mee. Meestal meld je je online aan op de school naar keuze, en krijg je daarna via de post bericht of je kind is geplaatst. Zo ja, dan krijg je van de school zelf via de post extra formulieren om in te vullen.
Wat als je kind niet wordt toegelaten op de school naar keuze?
Soms wordt je kind geweigerd door de school naar keuze. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn: de school zit bijvoorbeeld vol of je kind moet naar een school in jullie woonwijk. Sommige scholen hebben een wachtlijst. De school laat kinderen op de wachtlijst toe als er weer plaats is (daarom is het dus zo belangrijk om je kind op tijd aan te melden, om dit nogmaals te benadrukken) Heeft een openbare basisschool geen plaats? Dan zorgt de gemeente dat je kind op een andere openbare school terecht kan. Dit is dan vaak jullie tweede keuze (meestal moet je een top 3 invullen). Je hebt kans dat je kind later toch op jullie voorkeursschool terecht kan, als er een plaatsje vrijkomt via de wachtlijst.
Lees verder onder de advertentie
Is er een intake of test?
Je kind hoeft geen test te doen als het naar de basisschool gaat. Meestal krijgen ouders wel een intakegesprek – hiervoor word je vanzelf uitgenodigd. Ook kan je kind via wendagen alvast met de klas en de school kennismaken.
Lees verder onder de advertentie
Wat kost een kind op de basisschool?
De basisschool is gratis, als ouder betaal je geen lesgeld. De school kan wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten, zoals een klassenfeestje of een schoolreisje. Ook moet je betalen voor buitenschoolse opvang (BSO) en voor het overblijven op school (tussenschoolse opvang), als je daar gebruik van maakt.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]