Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Samen spelen, samen delen. Roep je dit al tijden als een mantra tegen je kind maar zet-ie het nog steeds op een brullen zodra iemand ook maar in de buurt komt van z’n favoriete speelgoedauto? Wie weet heb je wat aan onderstaande tips.
Wie kent het niet: twee peuters spelen vrolijk tot de één iets uit de handen grist van de ander. Gevolg: drama van het hoogste kaliber. Niet zo gek ook, want jonge kinderen snappen nog niet altijd dat ze het ook gewoon weer terugkrijgen. Als je een kind uitlegt dat wanneer hij speelgoed deelt, dit niet meteen betekent dat-ie het kwijt is, kan dat al een hoop schelen.
Wil jouw peuter z’n speelgoed niet afstaan? Prima. Dan is-ie daar gewoon nog niet aan toe – volgende keer beter. Door je kind te dwingen, krijgt ‘delen’ een negatieve lading terwijl het juist zo gezellig is. En daarbij: kinderen hoeven heus niet altíjd samen te spelen. Het is juist ook heel goed als je kind grenzen kan aangeven.
Lees ook
Facebookpost van moeder gaat viral: ‘Mijn kind hoeft niet te delen’ >
Je hoeft heus de slingers niet op te hangen als je ziet dat je kind wat deelt, maar al spelenderwijs kun je delen wel een stuk leuker maken. Kies bijvoorbeeld iets uit waarbij je om de beurt iets moet doen: de boodschappen uitpakken, bijvoorbeeld, Of een puzzel in elkaar leggen. Ziet je kind gelijk dat het hartstikke gezellig is om dingen samen te ondernemen.
Geef je kind een keer iets mee naar school om uit te delen. Gewoon zomaar, dus niet omdat-ie jarig is of er iets te vieren is. Zo leren kinderen steeds beter dat delen (en andere kinderen blij maken) een goed gevoel geeft.
Ter aanvulling op tip 4: je kunt je kind natuurlijk ook iets weg laten geven aan het goede doel. Van een schoenendoosactie op school tot weggeefhoeken op Facebook: er zijn genoeg mooie initiatieven.
Inkopper misschien, maar je kunt in de drukte van de dag vergeten dat je uit de kleinste dingen al een ‘les’ voor je kind haalt. Voorbeeld: als je samen een ijsje haalt, vragen of-ie ook van jouw smaak wil proeven. Simpel gebaar, groots resultaat.