Samen spelen, samen delen. Roep je dit al tijden als een mantra tegen je kind maar zet-ie het nog steeds op een brullen zodra iemand ook maar in de buurt komt van z’n favoriete speelgoedauto? Wie weet heb je wat aan onderstaande tips.
Lees verder onder de advertentie
1. Delen betekent niet meteen dat je het kwijt bent
Wie kent het niet: twee peuters spelen vrolijk tot de één iets uit de handen grist van de ander. Gevolg: drama van het hoogste kaliber. Niet zo gek ook, want jonge kinderen snappen nog niet altijd dat ze het ook gewoon weer terugkrijgen. Als je een kind uitlegt dat wanneer hij speelgoed deelt, dit niet meteen betekent dat-ie het kwijt is, kan dat al een hoop schelen.
Lees verder onder de advertentie
2. Probeer je kind niet te dwingen
Wil jouw peuter z’n speelgoed niet afstaan? Prima. Dan is-ie daar gewoon nog niet aan toe – volgende keer beter. Door je kind te dwingen, krijgt ‘delen’ een negatieve lading terwijl het juist zo gezellig is. En daarbij: kinderen hoeven heus niet altíjd samen te spelen. Het is juist ook heel goed als je kind grenzen kan aangeven.
Je hoeft heus de slingers niet op te hangen als je ziet dat je kind wat deelt, maar al spelenderwijs kun je delen wel een stuk leuker maken. Kies bijvoorbeeld iets uit waarbij je om de beurt iets moet doen: de boodschappen uitpakken, bijvoorbeeld, Of een puzzel in elkaar leggen. Ziet je kind gelijk dat het hartstikke gezellig is om dingen samen te ondernemen.
Lees verder onder de advertentie
4. Oefening baart kunst
Geef je kind een keer iets mee naar school om uit te delen. Gewoon zomaar, dus niet omdat-ie jarig is of er iets te vieren is. Zo leren kinderen steeds beter dat delen (en andere kinderen blij maken) een goed gevoel geeft.
Lees verder onder de advertentie
5. Laat je kind iets weggeven aan het goede doel
Ter aanvulling op tip 4: je kunt je kind natuurlijk ook iets weg laten geven aan het goede doel. Van een schoenendoosactie op school tot weggeefhoeken op Facebook: er zijn genoeg mooie initiatieven.
Lees verder onder de advertentie
6. Geef het goede voorbeeld
Inkopper misschien, maar je kunt in de drukte van de dag vergeten dat je uit de kleinste dingen al een ‘les’ voor je kind haalt. Voorbeeld: als je samen een ijsje haalt, vragen of-ie ook van jouw smaak wil proeven. Simpel gebaar, groots resultaat.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.