Het is vaak het eerste diploma dat je kind kan behalen: de veterstrikdiploma. Meestal gebeurt dit in groep 1 of 2, maar misschien is jouw kind er al eerder aan toe óf heeft hij juist extra hulp nodig bij het leren van veters strikken. Zo doe je dat.
Lees verder onder de advertentie
Meestal leren kinderen veters strikken als ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Maar het kan net zo goed op driejarige of achtjarige leeftijd zijn, want ook voor het leren van veters strikken geldt: ieder kind op zijn eigen tempo. Voel je dat het tijd is, dan kan het praktisch zijn om een stappenplan aan te houden:
Lees verder onder de advertentie
Stappenplan veters strikken
Kies een methode. Daarover leggen we je hierna meer uit.
Bereid je kind voor. Laat een filmpje over het strikken van veters zien of doe het zelf voor. Een voorbeeld werkt vaak goed, dus laat het duidelijk en rustig zien en leg je handeling uit.
Laat je kind eerst jouw veters strikken. Klinkt onlogisch, maar dat is het niet: je kind kan jouw handeling stap voor stap nadoen, en daarbij is het strikken van langere veters simpeler. Kinderschoenen zijn kleiner en dat maakt het lastig om preciezer te werken.
Je kunt twee verschillende gekleurde veters door de schoen rijgen, één aan iedere kant, zodat hij goed ziet welke veters waar is gebleven. Het is het beste om zittend te oefenen, omdat je kind het ook op deze manier zal doen met zijn eigen schoenen. Ga daarbij achter je kind zitten zodat je het niet in spiegelbeeld voordoet. Zeg een versje of liedje op tijdens het oefenen zodat je kind de stappen makkelijker onthoudt. Lukt het nog niet helemaal? Er bestaat ook speciaal speelgoed om het strikken te oefenen.
Lees verder onder de advertentie
Strikmethodes
Klassieke knoop
De klassieke knoop wordt het vaakst gebruikt:
Pak de rechterveter in je ene hand, en de linkerveter in je andere hand.
Maak nu een knoop door de linkerveter te kruisen met de rechterveter en trek daarna de veters aan. Maak een lus met de rechterveter en draai de linkerveter eromheen met een lus.
Haal de linkerveter onder de lus door en maak een tweede lus. Trek daarna strak.
Konijnenoortjesmethode
Twee konijntjes willen elkaar een knuffel geven, omdat ze erg veel van elkaar houden. Zo werkt de methode:
Neem de rechterveter in je ene hand, en de linkerveter in je andere hand.
Kruis de veters door een tentje te maken en duw van achteren het voorste touwtje door de tent en trek vervolgens aan. Zo heb je een knoop gemaakt.
Maak nu de konijnenoortjes door van beide veters een lus te maken. Kruis vervolgens de twee lusjes, net zoals bij de eerste stap. Leg daarna een knoop door een lusje rond het andere lusje te draaien en er daarna onderdoor te halen. Nu knuffelen de konijntjes elkaar en kun je de lusjes straktrekken.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen