Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Je denkt niet zo snel aan psychische problemen bij kinderen, maar het komt wel degelijk vaak voor: zo’n 175.000 kinderen en jongeren in Nederland hebben er – in meer of mindere mate – last van. Toch nemen ouders hun kind niet snel mee naar de psycholoog. Zonde, want het kan juist veel problemen oplossen.
Schaamte speelt een grote rol als het om psychische problemen gaat, want voor veel ouders voelt het als falen als er iets met hun kind aan de hand blijkt te zijn. Toch is het goed om op tijd aan de bel te trekken, daarmee voorkom je namelijk dat psychische problemen later erger worden.
Psychische problemen zijn er in alle soorten en maten. Je kind is misschien angstig en durft niet alleen het schoolplein op, praat met denkbeeldige personen, is vaak opstandig, piekert veel, eet te weinig of heeft faalangst. Of hij vertoont dwangmatig gedrag en telt de hele dag door dingen. Dat zijn allemaal aandoeningen die succesvol behandeld kunnen worden met cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze therapie leren kinderen hun gedachten hardop te bespreken en krijgen ze huiswerk mee om nieuw gedrag aan te leren. De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie wil met deze filmpjes het taboe op psychische problemen dan ook doorbreken, laten zien dat die schaamte nergens voor nodig is en ouders tijdig oproepen tot actie. Mooi initiatief, vinden we.