De vakantie kan beginnen: heerlijk met z’n allen op pad naar Frankrijk of Italië. Maar je bent nog niet op de snelweg, of je kind spuugt de auto al onder. Wat te doen? Zo ga je om met wagenziekte.
Lees verder onder de advertentie
Is ‘ie ziek? Heeft hij iets verkeerds gegeten? Je hebt het niet eens altijd door, wanneer je kind last heeft van wagenziekte. De symptomen kunnen namelijk nog weleens verschillen. Doorgaans is het overduidelijk: je kind zit groen van misselijkheid op de achterbank. Toch zijn er ook andere signalen dat je kind wagenziek is, zoals slaperigheid, gapen, boeren, zweten en hoofdpijn.
Wagenziekte is een vorm van reisziekte. Iemand die zich ellendig voelt in het vliegtuig of op de boot heeft last van hetzelfde probleem: het evenwichtsorgaan in je binnenoor raakt in de war, doordat je lichaam anders beweegt dan je ogen waarnemen. Op een deinende boot bijvoorbeeld, of in een wiebelende auto.
Kinderen tussen de twee en tien jaar hebben er het vaakst last van, naar verluidt omdat het evenwichtsorgaan nog niet volledig is ontwikkeld, maar ook volwassenen kunnen zich soms nog behoorlijk beroerd voelen in een voertuig.
Lees verder onder de advertentie
Voorkomen
De kunst: laat wat de ogen zien en wat het lichaam voelt, weer synchroon lopen. Naar buiten kijken in de auto dus, zodat de ogen van je kind zien dat zijn lichaam vooruit rijdt en niet stilstaat – zoals het lijkt wanneer hij tijdens het rijden op bijvoorbeeld een iPad kijkt.
Pittige rijstijl? Slecht idee. Hoe harder je optrekt, slingert, inhaalt en remt, hoe harder de auto deint.
’s Nachts rijden is ook niet erg wagenziektevriendelijk. Omdat het in het donker al lastiger oriënteren is, maar vooral ook omdat slapen de boel al helemaal verergert.
Laat je kind niet reizen op een lege maag, maar ook niet op een te zware maaltijd. Fruit, groenten en kaakjes zijn goed, zoet of vet snoep slecht. Net het echte leven.
Zet een raampje open. Hoe dan ook letterlijk een verademing, als je uren met z’n vieren in één auto zit.
Regelmatig stoppen trouwens ook. Een kwartiertje op vaste grond, en je evenwichtsorgaan snapt alles weer.
Verder helpt het als je kind vooruit kan kijken. Op de passagiersstoel dus, wanneer dat mag, en anders in het midden van de achterbank.
Gelukkig zijn er ook gewoon middeltjes om reisziekte te bestrijden.
De Sea Band, bijvoorbeeld, die werkt via acupressuur. Balletjes in de bandjes duwen op bepaalde drukpunten in de pols, en gaan zo misselijkheid tegen. Ze zijn er in allerlei leuke kleuren en printjes, dus waarschijnlijk vindt je kind het nog leuk om ze te dragen ook. Wel tijdig even aan denken: ze moeten een halfuur voor vertrek namelijk al omgedaan worden.
Gemberpoeder of – druppels. Met water innemen. Baat het niet, dan schaadt het niet.
Cinnarizine. Bij de meeste mensen beter bekend als Primatour. Weetje: het is eigenlijk een anti-allergiemiddel. Doet dus niks tegen de wagenziekte zelf, maar het gaat misselijkheid tegen en maakt een beetje slaperig. Let op: niet elk middel met cinnarizine is geschikt vanaf dezelfde leeftijd.
Cocculine (homeopathisch). Verkrijgbaar in tabletvorm en als pleister, en ook geschikt voor kinderen. Ze worden er trouwens ook niet slaperig van; of dat een voordeel is of nadeel, mag je zelf beslissen. Er zijn trouwens meer dan zestig homeopathische middelen tegen reisziekte, dit is de bekendste.
Er zijn mensen die zweren bij een watje in één oor. Rechtshandig? Stop het watje dan in het linkeroor. En vice versa. Zou het evenwichtsorgaan door afgeleid worden.
Last but not least: zorg voor een fikse voorraad spuugzakjes, snoetenpoetsers en schone kleren. Eh nee, geen behandeling, maar wel een life saver.
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.