In samenwerking met Kek Mama

Je kind wil een mobiel: hoe pak je zoiets aan?

Beeld: 123RF Beeld: 123RF
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 5 minuten

Blogger Martine van FantasticMoms.nl is de trotse moeder van Noor die deze zomer officieel tiener is geworden. En Noor wil nu natuurlijk een mobiel. Hoe pakt Martine dit aan? De online test ‘Hoe overleef ik mijn 1e mobiel?’ biedt uitkomst.

Lees verder onder de advertentie

De afgelopen jaren heb ik al heel wat lesjes geleerd op het gebied van loslaten. Dat gaat niet altijd van harte, maar omdat ik wel hoop dat mijn dochters niet tot mijn tachtigste bij ons wonen, doe ik mijn best. En sinds de oudste afgelopen zomer haar tiende verjaardag vierde, zijn er veranderingen op komst. Het mamakind dat het liefst niet van mijn zijde week is verdwenen. Daarvoor terug kreeg ik een pre-puber die niet kan wachten om de wereld te ontdekken en dan zonder moeder graag.
 

Lees verder onder de advertentie

Kleine meisjes worden groot

Dat ze laatst vroeg of ze zelf naar school mocht fietsen kwam dan ook niet als verrassing. Mijn man en ik hadden dit wel eens terloops besproken om uiteindelijk toch altijd te kiezen voor de kop-in-het-zand strategie. Want alleen fietsen, dat had ik eigenlijk bedacht voor haar 21ste ofzo. De husband ging nog een stapje verder en gaf ferm aan er geen enkel probleem mee te hebben haar tot zijn pensionering te vergezellen. Nee.. hij niet, maar zij wel. En dat is natuurlijk precies zoals het hoort te gaan, want kleine meisjes worden groot. Nadat we dit 100 keer als een mantra herhaald hadden, besloten we dan ook dat het goed was. Op één voorwaarde.
 

Lees verder onder de advertentie

Een mobiele telefoon

Als ze alleen naar school en naar huis fietst, willen we dat ze een mobiele telefoon bij zich heeft. Ook al is het nog geen tien minuten fietsen; het feit dat ze ons kan bereiken als er wat is vind ik niet alleen geruststellend voor ons maar ook voor haar. En los daarvan is het ook gewoon praktisch, want als ze bij een vriendinnetje wil gaan spelen wil ik niet een middag klaar zitten met lauwe thee, koekjes en een hoofd vol rampscenario’s. Maar om te bellen heb je natuurlijk wel beltegoed of een abonnement nodig. En aangezien ik mijn impulsieve dochter na al die jaren wel een beetje ken weet ik inmiddels dat vooruitkijken niet haar sterkste punt is.
 

Lees verder onder de advertentie

Beren op de weg

Dus wat is wijsheid? Halen we een prepaid kaartje voor in mijn oude toestel dat ligt te verstoffen in de la? Of gaan we voor een abonnement met een nieuwe smartphone? En welke afspraken maken we over het gebruik? Deze moeder ziet namelijk meteen ook wat beren op de weg. Zo vraag ik me serieus af of mijn sloddervosje de telefoon niet binnen twee weken kwijt is. Is ze verantwoordelijk genoeg om verstandig met beltegoed om te gaan en wie zorgt er eigenlijk voor dat de telefoon altijd opgeladen is? Maar wat me nog veel meer zorgen baart, hoe gaat het straks als ze in tig app-groepen belandt? Hoe zorgen we dat ze zich ‘bewust’ is van wat ze wel en niet deelt? Internet is natuurlijk fantastisch, maar als tienjarige denk je net iets minder na over wat de gevolgen kunnen zijn van het posten van een berichtje of foto. Man, dat opvoeden van tieners valt nog niet mee, hoe doen andere ouders dit eigenlijk?! Soms is het zo jammer dat al mijn vriendinnen kinderen hebben die jonger zijn dan de mijne.
 

Lees verder onder de advertentie

Handige test

Ik ging online op zoek -waar gelukkig genoeg informatie te vinden is- en ik had veel aan de informatie die ik vond op Beleef KPN. Hier kunnen ouders lezen waar je rekening mee kan houden als het gaat om de eerste mobiele telefoon voor je kind. Daarnaast kun je ook samen met je kind een test doen. Het gaat tenslotte om mijn dochter, dus ontdek ik graag samen met haar wat er eigenlijk allemaal komt kijken bij zo’n eerste mobieltje.

Lees verder onder de advertentie

De test is lekker aansprekend gemaakt voor tieners en Noor is direct geïnteresseerd. Wat ik heel sterk vind, is dat er op een grappige manier punten aan de orde komen waar ik als moeder helemaal nog niet aan gedacht heb. Noor had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van het principe ‘online pesten’ terwijl het zo belangrijk is dat je ook dat soort dingen bespreekt. Naar aanleiding van de test hebben we heldere afspraken gemaakt over wanneer de mobiel hier thuis aan en uit staat. Ook hoorde ik van Noor dat er op school een apart bakje is voor mobiele telefoons waar ze de hele dag in moeten, ook in de pauze. Dat wist ik helemaal niet! Zo worden er allerlei gespreksonderwerpen op een geinige manier aangekaart: Privacy, Pesten, Etiquette, Sociale druk en Bereikbaarheid. Ik zou er zeker even goed voor gaan zitten samen met je kind.
 

Weer een stapje dichterbij

Wij zijn er inmiddels uit. Noor is sinds kort de trotse eigenaar van mijn oude mobiel, die al zo gepimpt is dat zelfs Lady Gaga jaloers zou zijn. Elke maand krijgt ze van ons beltegoed en we controleren wekelijks samen of er nog voldoende opstaat. Weer een stapje dichter naar zelfstandigheid, maar op deze manier voelt het voor ons allemaal goed. Nu alleen mijn man nog even overtuigen dat het echt geen goed idee is om in vermomming stiekem achter haar aan te fietsen.

Meest bekeken