Iedere ochtend is het raak: huilen, treuzelen, smoesjes verzinnen en tegenstribbelen, gecombineerd met een hardgrondig ‘Mama, ik wil écht niet!’ Wat moet je doen als je kind niet naar school wil?
Lees verder onder de advertentie
Tuurlijk, ieder kind heeft weleens geen zin om naar school te gaan. Zelf stond je vroeger ook niet elke ochtend te trappelen om weer de hele dag in een klaslokaal breuken te leren (en eerlijk is eerlijk: je gaat ook niet standaard fluitend naar je werk, toch?) Het wordt een ander verhaal als je kind stelselmatig ‘schoolziek’ is. Hoe pak je dat aan?
Lees verder onder de advertentie
Wat is de reden?
Als je kind keer op keer aangeeft écht niet naar school te willen, is het belangrijk om de reden achter dit gedrag te onderzoeken. Ga het gesprek aan met je kind. Doe dit niet verwijtend of dwingend (‘Je hebt niets te willen, je móet naar school!’), maar stel open vragen en neem de antwoorden serieus. Achter de tegenzin om naar school te gaan kan namelijk een serieuze reden liggen: pesten, faalangst of een vervelende sfeer in de klas. Bij kleinere kinderen kan verlatingsangst ook een rol spelen. En sommige schoolkinderen kunnen last hebben van alle prikkels in de klas en op het schoolplein. Om het probleem aan te pakken, moet je dus eerst weten wat de oorzaak is.
Probeer je kind gerust te stellen en maak het onderwerp niet te zwaar. Zeg dat iedereen weleens geen zin heeft in school en dat het allemaal ook best spannend is. In het geval van verlatingsangst is het belangrijk om te benadrukken dat jouw kind écht weer wordt opgehaald. Zorg er dus voor dat je op tijd op het schoolplein staat, ter extra geruststelling. Vraag naar hoe zijn dag was geweest en reageer enthousiast op alle verhalen. Benadruk het positieve: ‘Wat leuk dat je fijn gespeeld hebt/zo’n mooie tekening hebt gemaakt.’ Stimuleer je kind en geef veel complimenten, zeker als er sprake is van faalangst. Wordt jouw kind buitengesloten of gepest, dan is het zaak om dit met de leerkracht te bespreken. De meeste scholen hebben een pestprotocol dat ingezet kan worden om hier een eind aan te maken.
Lees verder onder de advertentie
Hulp inschakelen
Komen jullie er toch niet zelf uit en blijft het iedere schooldag kommer en kwel? Dan kun je extra hulp inschakelen. Een kindercoach kan helpen met het vergroten van het zelfvertrouwen en het omgaan met stress en prikkels van buitenaf.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.